PAK DA – ruski strateški bombnik prihodnosti v zraku že v letu 2020

by Urednik

RUSIJA POSPEŠENO RAZVIJA BOMBNIK DOLGEGA DOSEGA 5. GENERACIJE

Namestnik poveljnik Ruskih letalskih sil dolgega dosega generalmajor Anatolij Konovalov je sredi decembra 2015 izjavil, da načrtujejo prvi polet strateškega bombnika nove generacije (PAK-DA) v obdobju 2020-2021, dobavo letalskim silam pa štiri leta kasneje.

Projekt je v rokah konstrukcijskega biroja Tupoljev, dela pa so se začela že v letu 2009. Novi PAK-DA (“perspektivnyi aviatsionnyi kompleks dal’ney aviatsii” – kompleksno letalo prihodnosti dolgega dometa) naj bi zamenjal obstoječo rusko strateško bombniško floto, ki jo sestavljajo silno različni tipi letal: nadzvočni štirimotorni T-160 blackjack, dvomotorni Tu-22M3 backfire ter štirimotorni turbopropelerski T-95MS bear.

Projekt novega ruskega bombnika 5. generacije PAK-DA je od ruskega vodstva dobil uradno zeleno luč v letu 2011, v letu 2013 so pospešili razvoj bombnika, konec istega leta pa s konstrukcijskim birojem Tupoljev tudi že podpisali pogodbo, Rusija je nato v letu 2014 že začela financirati novi projekt.

Zaenkrat še ni znano kako naj bi izgledal novi ruski strateški bombnik, so je pa že pred časom na spletu pojavil eden izmed konceptov novega letalnika (fotografije).

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki