Pakistan kupuje ruske helikopterje, sosednja Indija budno spremlja dogajanje

by Urednik

RUSKO-PAKISTANSKO-INDIJSKI VOJAŠKI ODNOSI

Rusija je sporočila, da je ukinila embargo na orožje Pakistanu, ki se zanima za helikopterje Mi-35 in drugo orožje, Indija pa budno spremlja dogajanje – predvsem zaradi pokrajine Kašmir, ki je že skoraj 60 let jedro spora med Indijo in Pakistanom.

V začetku tedna je direktor ruskega podjetja Rostech Sergej Čemezov sporočil, da bo Rusija odpravila embargo na prodajo orožja Pakistanu. Pakistan naj bi kupil ruske vojaške helikopterje Mi-35, resno pa se zanima tudi za bojne helikopterje Ka-52 aligator, transportne Mi-17 in težke Mi-26, kakor tudi za samovozne protioklepne raketne sisteme krizantema-S” in oklepna vozila za podporo tankov BMPT-72 terminator.

Rusko-pakistanski odnosi so, po besedah ruskega vojaškega analitika Igorja Koročenkova, že dolgo dobro razviti, tako v dvostranskih in večstranskih oblikah, Pakistan pa aktivno spodbuja stabilizacijo ter reševanje razmer v Afganistanu. “Če imam vse to v mislih, je odločitev za začetek vojaško-tehničnega sodelovanja med Moskvo in Islamabadom popolnoma smiselno in pravočasno,” je zaključil Koročenko.

Na drugi strani pa pakistanska vzhodna soseda Indija budno spremlja rusko potezo – prodajo vojaških helikopterjev Mi-35 Pakistanski vojski, s čimer bodo Rusi ukinili embargo na orožje. Vojaški analitiki pa trdijo, da je rusko orožje že sedaj našlo pot v Pakistan in sicer preko Kitajske.

Po besedah enega izmed indijskih vojaških predstavnikov je Indija zaskrbljena zaradi ruske prodaje orožja Pakistanu, vendar pravi, da se Indijci zavedajo, da tudi druge države, kot so ZDA in Francija prav tako prodajajo svoje orožje na obeh straneh. Ob tem je navedel primer, da ko je Francija prodala Pakistanu podmornice agosta-90B, je Indiji prodala podmornice razreda scorpene.

Zemljevid spornega Kašmirja, ki si ga lastijo Pakistan, Indija in Kitajska

Zemljevid spornega območja Kašmirja, ki si ga lastijo Pakistan, Indija in Kitajska.

Ruski veleposlanik v Indiji, Aleksander Kadakin, je sredi tedna že poudaril, da Rusija nikoli ne bi naredila česa takega, kar bi bilo “škodljivo za tesno strateško partnerstvo z Indijo”. Ob tem je dodal, da nikoli ni bilo nobenega formalnega embarga na prodajo orožja Pakistanu in da so pogovori o dobavi helikopterjev Mi-35 šele v “začetni fazi.”

Rusija je največji dobavitelj vojaške opreme Indijske vojske, vrednost pa, vse od prvega prodanega lovca MiG-21 leta 1963 do današnjih Suhojev Su-30MKI, ocenjujejo na več kot 40 milijard dolarjev.

Vendar pa Indija v zadnjem desetletju oborožitvene sisteme kupuje tudi na Zahodu, tako je v ZDA kupila za več kot 10 milijard orožja, med drugim pa čakajo še na 22 jurišnih helikopterjev AH-64D apache in 15 transportnih CH-47 chinook v skupni vrednosti več kot 2,4 milijarde USD. Po ocenah vojaških analitikov, se je indija začela obračati na Zahod zaradi zamud z dobavami ruskega orožja, kot tudi višanja cen po že sklenjenih pogodbah. Najbolj reprezentativen primer je vsekakor “nova” Indijska letalonosilka INS Vikramaditya (Admiral Gorshkov ), za katero so na koncu odšteli 2,35 milijarde dolarjev – precej več, kot so sprva načrtovali.

Vendar pa Rusija tudi v prihodnosti ostaja glavni dobavitelj indijskih oborožitvenih sistemov. Indijske letalske sile bodo v prihodnjih letih zapravile 12 milijard dolarjev le za 272 lovcev Suhoj Su-30MKI, državi pa skupaj razvijata tudi novega lovca 5. generacije PAK-FA (Suhoj T-50). Če bo Indija v resnici kupila 200 “nevidnih” lovcev  PAK-FA naj bi zanje v prihodnjih dveh desetletjih namenila skoraj 35 milijard USD.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki