Pakistan sestrelil dve indijski bojni letali

by Urednik

DVE AZIJSKI JEDRSKI SILI NA ROBU (JEDRSKEGA) KONFLIKTA

Pakistanske oborožene sile so sporočile, da so sestrelile dve indijski bojni letali, ki sta kršili pakistanski zračni prostor v pokrajini Kašmir, ki si jo delita omenjeni državi.

Pakistanska vojska zatrjuje, da je v sredo, 27.2.2019,  sestrelila dve indijski bojni letali, ki sta kršili zračni prostor države v sporni regij Kašmir. Generalmajor Asif Gafur, tiskovni predstavnik pakistanskih oboroženih sil, je podal izjavo in navedel, da so pakistanske letalske sile zjutraj kot odgovor na napad, saj sta indijski letali kršili zračni prostor – nadzorno linijo (dejansko mejno črto, ki deli dve sosednji državi v Kašmirju), sestrelili dve indijski letali. Eno letalo je padlo na ozemlje Azad Kašmirja, drugo pa padlo na indijsko stran nadzorne linije. Kasneje je Gafur dodal, da ne želi eskalacije napetosti v odnosih z Indijo.

Kot je pojasnil, so, ko so dobili priložnost odpreti ogenj, ravnali odgovorno in z varne razdalje. Dodal je še, da nikakor ne želijo eskalacije napetosti in da bi incident privedel do vojne.

Pakistanska vojska je zajela dva indijska pilota, katerih letali sta bili sestreljeni. Eden od obeh pilotov je poškodovan, drugi pa v priporu. Zunanje ministrstvo Pakistana je sporočilo, da je bil cilj napada na indijski letali demonstracija ‘’želje in pripravljenosti na samoobrambo’’.

“Pakistanske letalske sile so danes izvedle napad na liniji nadzora iz pakistanskega zračnega prostora. To nista bila povračilna napada na Indijo, edini razlog je bil,  da pokažemo našo pravico, željo ion pripravljenost na samoobrambo.”

Poudarili so še, da eskalacija konflikta ni cilj Pakistana, vendar pa da so hkrati pripravljeni ‘’če bodo v to prisiljeni’’.

V Rusiji RT navaja, da je bil napad Pakistana na Indijo preračunana provokacija. New Delhi ne ‘’igra na domačem terenu’’, saj bi bile v spopad med državama (Pakistanom in Indijo) zagotovo povlečene vse velike svetovne (vele)sile.

Prve novice so bile v obeh državah namenjene domači javnosti: Pakistan je želel dokazati, da Indija skupaj nekaj urediti v Kašmirju. Druga razlaga je, da si obe strani zares želita eskalacijo spopada, saj tudi Indija želi, da bi Pakistan reagiral …

Medtem ko v Islamabadu pozivajo k vzdržnosti, se Indija pripravlja za totalno vojno. V njem pa,  četudi bi bilo izključeno jedrsko orožje (ki ga imata obe državi!), bi imel spopad med državama globalne posledice.

Navajajo še, da je Pakistan danes središče savdskih geopolitičnih ambicij v tem delu Azije, da pa je po drugi strani tudi Indija supersila v vzpenjanju in bi prav lahko (pri)dobila podporo zahodnih držav. In ko gre za Kitajsko: srednja Azija je glavna arterija njenega megaprojekta ‘’nove svilene poti’’.

Torej ne gre za malenkosten konflikt, zaradi katerega bi lahko zatiskali očesa. Vanj bi bila vključene Kitajska, Savdska Arabija, pa tudi ZDA, ki so bile svoj čas zaveznice tako Indije kot Pakistana, zdaj pa ni popolnoma jasno, na kateri strani je administracija Donalda Trumpa, navaja  spletna stran RT.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki