Pentagon je izključil premestitev lovcev F-16 v Ukrajino

by Urednik

UKRAJINA V BLIŽNJI PRIHODNOSTI NE BO DOBILA LOVCEV F-16

Ukrajina se bo morala vsaj še za nedoločen čas zadovoljiti s preostankom svojih letalskih sil in še naprej prositi za letala sovjetskega tipa, saj je Pentagon kratkoročno izključil premestitev lovcev F-16 v Kijev. To je izjavil namestnik vodje ameriške vojske Colin Kahl.

ZDA so osredotočene na dobavo tistega orožja Ukrajini, ki bo primerno v trenutnih razmerah, bojnih letal pa na tem seznamu ni. Po besedah ​​tiskovnega predstavnika Pentagona ameriška vojska še ni opravila končne analize morebitnega prenosa letal, zato jih Kijev v bližnji prihodnosti zagotovo ne bo prejel. Ob tem ZDA ne izključujejo, da se bodo k temu vprašanju vrnile pozneje.

»Ni nerazumljivo, da bi lahko bila v prihodnosti zahodna letala del kombinacije (…), zdaj se osredotočamo na ta sredstva in ne na to, kar je mogoče dobaviti v letu, dveh, treh letih ipd.,« je izjavil Kahl.

Medtem pa v Kijevu morebitno premestitev bojnih letal F-16 v Ukrajino že predstavljajo kot opravljeno dejstvo. Nekateri “strokovnjaki” celo menijo, da bi bilo treba F-16 celo opustiti in ZDA zaprositi za F-15, saj nosijo več orožja. 

Pred tem se je podobna zgodba dogajala  z ameriškim jurišnim letalom A-10 thunderbolt (“Warthog”). Preden so ZDA lahko le domnevale, da bodo nekoč v prihodnosti ta letala morda predali Kijevu, je ukrajinsko obrambno ministrstvo že izjavilo, da ne potrebujejo A-10 in da bi bilo bolje, da jim dobavijo lovce F- 16 … .

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki