Pentagon odobril prodajo helikopterjev AH-1Z za Pakistansko vojsko

by Urednik

PAKISTAN MODERNIZIRA FLOTO BOJNIH HELIKOPTERJEV

Ameriško obrambno ministrstvo je odobrilo prodajo 15-ih jurišnih helikopterjev AH-1Z viper  Pakistanu v vrednosti 581 milijonov USD, so sporočili iz ZDA 26. avgusta 2015.

Pakistan je že v aprilu vložil zahtevek za prodajo 15 bojnih helikopterjev AH-1Z, sporočilo ameriškega obrambnega ministrstva pa v tem primeru pomeni tudi sklenitev dogovora med ZDA in Pakistanom. Pakistanska vojska naj bi helikopterje prejela do konca avgusta 2018, želijo pa si kupiti tudi še 1.000 izstrelkov zrak-zemlja AGM-114 hellfire II.

Pakistan si v zadnjih mesecih močno prizadeva okrepiti zmogljivosti svojih enot bojnih helikopterjev. Z novimi helikopterji AH-1Z viper bo Pakistanska vojska okrepila eskadriljo s 32 jurišnimi helikopterji AH-1F cobra in jo z njimi sčasoma tudi nadomestila. Pakistanci pa se zanimajo tudi za kitajske bojne helikopterje CHAIG WZ-10 za protiteroristične operacije, kakor tudi za ruske helikopterje Mil Mi-28NE havoc. Že 19. avgusta 2015 pa so sporočili, da sta Pakistan in Rusija podpisala formalni sporazum za nabavo štirih bojnih helikopterjev Mi-35 hind, nameravajo pa nabaviti še nekaj letalnikov tega tipa.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki