Pentagon pozval Boeing k izboljševanju kakovosti

by Urednik

TEŽAVE BOEINGA PRI PROIZVODNJI LOVSKIH LETAL F-15 IN F/A-18

Pentagon je pozval proizvajalca letal Boeing k nadaljnjemu izboljševanju kakovosti in odpravljanju pomanjkljivosti, kot je storil že pred dvema letoma. Težave, kot zatrjujejo uradni viri, so Pentagonu povzročali zapleti in  pomanjkljivosti pri proizvodnji bojnih letal F-15 in F/A-18.

Pomanjkljivosti na Boeingovi proizvodni liniji v St. Louisu so se odražale v nedobavljenih letalih F/A-18 in/ali F-15, manjkajočih komponentah in nepravih delih, vgrajenih na proizvodni liniji, kot opozarja Pentagonov (pogodbeni) nadzorni organ.

Po drugi strani so pomanjkljivosti v Boeingovi proizvodnji povzročile težave pri vzdrževanju omenjenih bojnih letal, poročajo v Bloombergovih novicah. Nekateri nerešeni problemi pri dobavljenih letalih so se vlekli tudi do 904 dni, za te pomanjkljive dobave in težave pa so zaznali tudi z drugimi programi v  Boeingovih obratih v St. Louisu in obratu v St. Charlesu v Misuriju.

Boeing je Pentagonov pogodbeni partner št. 2 (velik zagovornik tega letalskega – obrambnega giganta je tudi Donald Trump). Za proračunsko leto 2019 je Pentagon naročil za skupaj 2 milijarde dolarjev letal F/A-18E/F super hornet (skupaj 24), potem pa do leta 2023 še 110 super hornetov. Obamova administracija je na primer predvidela, da bodo proizvodnjo teh letal sklenili v letošnjem letu.

“Lovec F/A-18 – moje najljubše letalo –  je ‘’umetniški izdelek,’’ je izjavil Trump Boeingovim zaposlenim letos v marcu v proizvodnih obratih v St. Louisu, “že sam pogled na različne verzije teh letal je prav spektakularen!”

Pred temi izrečenimi frazami je Pentagonov ‘’glavni nabavni’’ Ellen Lord prvemu možu Boeinga, predsedniku Boeing Defense, Space and Security, Leannu Caretu 29. januarja med rednim pregledom portfelja družbe na mizo navrgel nerešena opozorila glede kakovosti, še poroča Bloomberg News.

Predstavniki Agencije za upravljanje obrambnih pogodb so imeli s predstavniki Boeinga vrsto poglobljenih vsebinskih razprav, še preden se je Lord srečal z Boeingovim predsednikom uprave. To je običaj v ZDA, v teh razgovorih pa razpravljajo o obliki in vsebini ustreznega korekcijskega načrta, njegovem izvajanju ter občasnem preverjanju odpravljanja pomanjkljivosti. Boeingu sta na primer ostali nerešeni dve zadevi kar 900 oziroma 800 dni, tretja pa 737 dni. Pri slednji je šlo za  neodgovorno ravnanje vodstva v programu F-15, v katerem je agencija našla ponovitve poškodb letala in varnostne neskladnosti. Agencija je navedla, da je to štela za neuspeh vodstva Boeinga v St. Louisu, saj ni bilo sposobno zagotoviti skladnosti z zahtevami v tem projektu.

Pripravil: B. Knific, foto: Dvidshub, Boeing

 

Povezani članki