Pentagon v razvoj žvečilnega gumija za vojake vložil že 12 milijonov USD

by Urednik

AMERIŠKI VOJAKI BODO DOBILI SVOJE ŽVEČILNE GUMIJE

Iz Pentagona so sporočili, da razvijajo novo vrsto žvečilnega gumija, ki bo prispeval k ohranjanju zdravja zob ameriških vojakov. Poimenovali so ga “Combat Gum” (bojni žvečilni gumi), razvija pa ga vojaški  inštitut za kirurške raziskave. Zaradi visoke vsebnosti protibakterijskih peptidov naj bi ti žvečilni gumiji zmanjšali tveganje za zobno gnilobo.

Ameriško obrambno ministrstvo, ki se že zadnjih sedem let ukvarja z razvojem novega žvečilnega gumija, naj bi za raziskave in razvoj porabilo že okoli 12 milijonov dolarjev. V letu 2015 pa naj bi nov “izum” že preizkusili na ameriških vojakih.

Oborožene sile ZDA letno porabijo kar 100milijonov USD  za zobozdravstvene storitve svojih pripadnikov. Po podatkih ameriške vojaške bolniške službe naj bi imelo kar 40 % novincev ob vstopu v Ameriško vojsko najmanj tri obolele zobe. Zato bi pozitivni učinki novega žvečilnega gumija, ki ga bodo prodajali po ceni 2 dolarja,  lahko pomagali zmanjšati vojaške zobozdravstvene izdatke.

Žvečilni gumi ima “korenine” v ameriški vojski že zelo dolgo časa. Ameriški generali so ga uporabljali za dviganje med vojaki že med drugo svetovno vojno. Po mnenju raziskovalcev uporaba žvečilnih gumijev pomaga vojakom obvladovati stres in ustvari občutek doma.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos, Uncle Louie’s Letters

Povezani članki