Pilatus izdelal že 1000 turbopropelerskih trenažnih letal

by Urednik

ŠVICARJI IZDELALI ŽE 1000 TURBOPROPELERSKIH LETAL PC-7, PC-9 IN PC-21

Tisoče Pilatusovo trenažno letalo je bil PC-21 za Saudske kraljeve letalske sile (RSAF). Savdska Arabija je že v letu 2012 naročila skupaj kar 55 PC-21, opremljeni pa so z integriranim trenažnim sistemom (nameščenim na tleh) in celovitim paketom za logistično podporo BAE Systems.

Pogodba je vključevala tudi 22 naprednih  šolskih reakcijskih dvosedov BAE Systems hawk 165, ki jih piloti Saudskih kraljevih letalskih sil uporabljajo za prehod na večnamenska bojna letala Eurofighter typhoon.

Trenažna letala Pilatus PC-21 bodo v RSAF zamenjali floto starejših PC-9, skupaj jih imajo 47, dobavil pa jih je britanski BAE Systems v okviru paketa z reakcijskimi šolskimi dvosedi hawk sredi osemdesetih let. Prvih šest novejših PC-21 je RSAF dobil v juniju 2014.

Švicarski proizvajalec turbopropelerskih letal Pilatus nadaljuje s proizvodnjo in dobavami letal PC-21 za Saudsko Arabijo, piloti – inštruktorji so medtem že opravili prehod na ta letala v sami tovarni Pilatus v švicarskem Stansu (nedaleč od Luzernskega jezera – pod goro Pilatus), prva redna šolanja pilotov s temi letali pa bodo začeli prav kmalu.

Turbopropelersko trenažno-bojno letalo Pilatus PC-21

Dvosedežno šolsko letalo PC-21 poganja Pratt&Whitneyev turbopropelorski motor PT6-68B. Gre za značilnega nizkokrilca, zasnovanega za potrebe sodobnega usposabljanja in urjenja pilotov, po potrebi pa tudi operaterjev oborožitvenih sistemov. Kabina je sodobno zasnovana, s t.i. steklenim kokpitom s polprosojnimi zasloni v višini pilotovih oči in z velikimi večnamenskimi zasloni, ročica je vrste HOTAS (hands on throttle and stick control – “roke na plinu in krmilni palici”). Letalo Pilatus PC-21, ki je naslednik letal PC-7 in PC-9 (kakršne uporablja tudi Slovenska vojska)  trenutno uporabljajo Švicarji, Singapurci in Združeni arabski emirati, naročil jih je prav tako Katar.

Pripravil: B. Knific, foto: Pilatus

VIDEO: Nastop trenažnega letala Pilatus PC-21

Povezani članki