Po strmoglavljenju so Belorusi prizemljili letala Su-25

by Urednik

STRMOGLAVILO BELORUSKO JURIŠNO LETALO SU-25, PILOT ODNESEL BREZ POŠKODB

V torek 30. septembra 2014 je okoli poldneva (po lokalnem času) strmoglavilo belorusko jurišno letalo Suhoj Su-25, pilot se je katapultiral iz letala in nesrečo preživel. Beloruske letalske sile so do konca preiskave vzrokov za nesrečo prizemljile celotno floto preostalih 21 letal Su-25.

Pilot vojaškega letala Su-25 iz 116. letalske baze Beloruske vojske, ki se nahaja v bližini mesta Lida (regija Grodno), je med poletom izgubil nadzor nad jurišnikom in se katapultiral iz letala. Pred tem je poskrbel, da je Su-25 strmoglavil na neposeljeno območje. S padalom je varno pristal le nekaj kilometrov od zračne baze, nepoškodovanega pa ga je našla reševalna ekipa. Nesreča se je zgodila med rednim trenažnim poletom.

Belorusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da je po nesreči ustanovilo preiskovalno komisijo, do nadaljnjega pa prizemljilo celotno floto jurišnih letal Suhoj Su-25.

Tiskovni predstavnik Sergej Kuzmenkov ni razkril starosti in stanja letalnika, kot tudi ne usposobljenosti in izkušenj pilota, saj naj bi čakali na predhodne ugotovitve komisije. Prav tako ni vedel napovedati, kako dolgo bo trajala preiskava komisije na prizorišču.

To ni prvi primer nesreče beloruskega letala Su-25, saj je leta 2012 po vzletu iz letalske baze Lida med poletom na nizki nadmorski višini strmoglavile eno letalo tega tipa, pilot pa nesreče ni preživel.

Beloruske letalske sile imajo v svoji floti še okoli 21 jurišnih letal Su-25, od tega 4 dvosedežne različice Su-25UB. Nameščeni so v 116. letalski bazi Lida v regiji Grodno na zahodu Belorusije.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos, sk.gov.by

Strmoglavljenje beloruskega letala Su-25 - čelada in padalo

Povezani članki