Policijski helikopter že v Sloveniji, MORS menja posadke v BiH in Srbiji

by Urednik

POMOČ PRIPADNIKOV SLOVENSKE VOJSKE, POLICIJE TER CIVILNE ZAŠČITE OB VODNI UJMI V BIH IN SRBIJI

Vodstvo slovenske Policije je danes sporočilo, da se je policijski helikopter AgustaBell-212 skupaj s posadko iz BiH vrnil domov, Ministrstvo za obrambo pa, da zamenjuje večino moštva v enotah Civilne zaščite v Srbiji ter Bosni in Hercegovini, pa tudi posadko helikopterja Bell-412 Slovenske vojske.

Posadka Letalske policijske enote se je danes iz BIH vrnila domov

Policisti iz Letalske policijske enote so v Bosni in Hercegovini od sobote dalje reševali življenja ljudi, pomagali dostavljati zdravila, hrano in druge nujne potrebščine, danes, 21. maja 2014, pa so se vrnili na letališče Brnik pri Ljubljani. Policisti helikopterske posadke so v torek opravili še najnujnejše prevoze, prepeljali 36 ljudi in 1725 kg voda in hrane. Vse od sobote so na ogrožena prizorišča prepeljali več kot 100 oseb in več kot tri tone zdravil, hrane ter opreme.

Slovenska Policija je sporočila, da se helikopter vrača zato, ker je helikopter AgustaBell-212 namenjen predvsem reševanju, medtem ko ni najbolj primeren za večje transporte. (vir: MNZ – Policija)

Ministrstvo za obrambo menja helikoptersko posadko in pripadnike civilne zaščite

Iz Državnega logističnega centra za zaščito in reševanje v Rojah je danes zjutraj v Bosno in Hercegovino odpotovalo 11 pripadnikov Civilne zaščite Republike Slovenije, poklicnih gasilcev iz ljubljanskih in kranjskih gasilskih brigad. V Odžaku, kjer trenutno deluje slovenska enota Civilne zaščite za reševanje na vodi, bodo zamenjali večino moštva, ki je tam že od sobote, 17. maja 2014, in se danes vrača v Slovenijo. Danes se je že zamenjala tudi petčlanska posadka helikopterja Bell-412, ki sodeluje pri reševalnih nalogah v Bosni in Hercegovini.

Posadka helikopterja SV Bell-412 v BiH

V Srbijo pa je odpotovalo še 29 večinoma prostovoljnih gasilcev iz različnih društev. Ti bodo zamenjali  19 pripadnikov Civilne zaščite v enoti za reševanje na vodi in 10 v enoti (vračajo se v četrtek dopoldan), ki upravlja z muljnima črpalkama v TE Nikola Tesla v Obrenovcu. Ekipa bo imela s seboj še tretjo slovensko muljno črpalko, za katero je zaprosila Srbija.

Na poplavljenem področju v Srbiji ter Bosni in Hercegovini bo po zamenjavi moštev 46 pripadnikov Civilne zaščite Republike Slovenije ter 11 pripadnikov Slovenske vojske, članov posadk dveh helikopterjev, enega v Bosni in Hercegovini, drugega v Srbiji. (vir: MORS)

Pripravil: A. Knific, vir: MNZ – Policija, MORS, foto: 24 ur, Slovenska vojska

VIDEO: Helikopter slovenske Policije med reševalno akcijo v BiH

VIDEO: Helikopter Slovenske vojske med reševalno akcijo v BiH

Povezani članki