Poljaki bodo kupili 24 helikopterjev Boeing AH-64 apache

by Urednik

POLJAKI PO NOVEM TUDI Z AMERIŠKIMI JURIŠNIMI HELIKOPTERJI

Poljsko obrambno ministrstvo namerava v okviru svojega tekočega razpisa (poimenovanega kruk) za nakup novih bojnih helikopterjev za Poljske letalske sile kupiti 24 ameriških jurišnih helikopterjev Boeing AH-64 apache.

Poljska je ob začetku ukrajinske krize pospešila posodobitev svoje vojske in s tem tudi helikopterskih enot – z novimi večnamenskimi in bojnimi helikopterji za približno 3 leta. Konec aprila so se že odločili za nakup 70-ih helikopterjev Airbus Helicopters EC725 caracal (v skupni vrednosti 3 milijarde USD), ki jih bodo sestavljali v proizvodnih obratih podjetja Vojaško-letalska tovarno v Łódźu. Airbus Helicopters je na na razpisu premagal britansko-italijansko skupino AgustaWestland s helikopterjem AW149 in ameriškega proizvajalca Sikorsky z S-70 (izvozna različica UH-60 black hawk), ki so tudi želeli svoje helikopterje sestavljati na Poljskem.

Izid natečaja poimenovanega kruk (krokar), sprva je bil načrtovan nakup 32-ih bojnih helikopterjev za zamenjavo zastarelih sovjetskih bojnih helikopterjev Mil Mi-24D/W hind, naj bi bil dokončno potrjen do prihajajočega vrha zveze Nato v Varšavi (NATO Summit Warsaw 2016, 8. in 9. julija).

Poljaki naj bi za ameriške helikopterje AH-64E apache namenili od 1,3 do 1,6 milijarde USD, verjetno skupaj s tehnično podporo in rezervnimi deli.

V ožjem krogu za zmagovalca natečaja so bili Boeing z zadnjo verzijo bojnega helikopterja  AH-64E apache, Airbus Helicopters (Eurocopter) s EC665 tiger in turški Aerospace Industries s T129 (licenčni Agustin A-129 mangusta). Na natečaj se je sicer prijavil tudi Ruski helikopter z modelom Mi-35 (sodobna izvedenka Mi-24), da bi obdržali Poljsko kot uporabnico svojih helikopterjev, hkrati pa bi bila ta izbira za Poljsko cenejša od ostalih.

Poljska se je pred tremi leti (2013)odločila za modernizacijo svojih sil in v proračunu do leta 2022  zanjo rezervirala 130 milijard zlotov (34 milijard USD) za novo orožje in vojaško opremo. Vendar pa je poljski obrambni minister Antoni Macierewicz pred kratkim dejal, da bo ta vsota za celotno izvedbo program premalo in da bodo ob vseh izvršenih prevzemih potrebovali vsaj 235 milijard zlotov 62 milijard USD).

Pripravil: A. Knific, foto: Boeing, US Army

SORODNE NOVICE:

Poljaki bodo kupili 70 helikopterjev Airbus Helicopters EC725 caracal

Airbus Helicopters je zmagal na Poljskem razpisu za 70 večnamenskih vojaških helikopterjev, s katerimi želijo v Poljski vojski zamenjati stare sovjetske vojaške helikopterje Mil Mi-8.

Poljaki dobivajo nove večnamenske in bojne helikopterje

Poljska se je zaradi razmer v svetu, predvsem ukrajinske krize, odločila pospešiti modernizacijo Poljske vojske – predvsem nakup novih večnamenskih in bojnih helikopterjev.

Povezani članki