Poljaki bodo servisirali bolgarske lovce MiG-29?

by Urednik

BODO POLJAKI BREZ LICENCE SERVISIRALI POLJSKE LOVCE MIG-29

Bolgarija je s Poljsko uradno podpisala sporazum o servisiranju bolgarskih lovcev MiG-29, iz ruskega MiG-a pa so že sporočili, da Poljaki nimajo licence za servisiranje motorjev letal tega tipa. Do konca leta 2016 bodo Poljaki prenovili šest bolgarskih lovcev MiG-29, skrbeli pa bodo tudi za njihovo vzdrževanje, po tem ko je Bolgarskim letalskim silam potekla pogodba o servisiranju z Rusijo v septembru 2015.

Bolgarski obrambni minister Nikolay Nenchev je na skupni tiskovni konferenci s poljskim kolegom Tomazsem Siemoniakom odločitev označil kot »geostrateško«. Popis pogodbe je bil sklenjen v Varšavi, bolgarski obrambni minister pa je pogodbo označil kot nov in pomemben korak Bolgarije k integraciji v EU in NATO.

Kot je poudaril poljski obrambni minister, so Poljaki ugodili vsem njihovim zahtevam in dodal, da je prepričan o tem, da bodo delo opravili korektno, pravočasno in na najvišji kakovostni ravni.

Kot je bilo sporočeno že pred podpisom pogodbe, je posel odobrila bolgarska vlada v sklopu medvladnega sporazuma o popravilu bolgarskih lovcev MiG-29 na Poljskem. Pogodba vključuje popravilo šestih motorjev in začasne uporabe dveh na poljskem izdelanih motorjev (za dve leti). Popravilo vsakega od motorjev so ovrednotili na 1,023 milijona dolarjev.

Prvi mož ruskega MIG-a Sergej Korotkov je ob tem v uradnem pismu informiral Bolgare, da njihovih lovcev MiG-29 ne morejo servisirati Poljaki, saj ruski proizvajalec Poljakom ni zagotovil licence pa tudi ne tehnične dokumentacije za popravilo letalskih motorjev.

Bolgarske letalske sile imajo operativnih 12 enosedih lovcev MiG-29A (folcrum-A) in štiri bojno-vadbene dvosede MiG-29UB (folcrum-B), ki so jih vse do letošnje jeseni servisirali v Rusiji.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki