Poljska je lovce MiG-29 namestila na mejo Kaliningrajske regije

by Urednik

UKRAJINA ŠE NE BO DOČAKALA POLJSKIH MIGOV

Poljska je na enem mestu skoncentrirala vse razpoložljive lovce sovjetske proizvodnje MiG-29 in jih premestila v letalsko oporišče Malbork blizu meja z rusko Kaliningrajsko regijo. Pred tem so bili ti lovci bazirani na območju mesta Minsk-Mazovetsky blizu Varšave.

Uradnih poročil poljskega ministrstva za obrambo o tem ni bilo, kaj je razlog za prerazporeditev, ne poročajo. Predlagano je, da poveljstvo poljskih letalskih sil naredi prostor za ameriške lovce F-35A, ki jih bodo v bližnji prihodnosti začeli uporabljati Poljaki. Možno je tudi, da bodo v Minsk-Mazowiecki napoteni južnokorejski lovci FA-50, katerih prihod se prav tako pričakuje v bližnji prihodnosti.

V zvezi z načrti zamenjave vse vojaške, kar jo je ostalo od Sovjetske zveze, z zahodno, je Varšava že marca letos ponudila premestitev vseh MiG-29 v Ukrajino za boj proti “ruski agresiji”. Vendar je bil predlog izdelan tako, da bi bile za prenos odgovorne ZDA, zato so Poljaki ponudili dobavo teh letal ne neposredno Ukrajini, ampak vladi ZDA. Poljsko zunanje ministrstvo je v izjavi sporočilo, da je treba letala poslati v Nemčijo v letalsko bazo Ramstein, da se odloči o njihovi nadaljnji usodi.

ZDA so takšno “darilo” zavrnile, zaradi česar je Kijev ostal brez lovcev, Poljaki pa še vedno ne vedo, kaj storiti s sovjetskimi letali.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki