Poljska še ne bo upokojila lovskih bombnikov Su-22

by Urednik

POLJAKI BODO LETALA SU-22 UPORABLJALI VSAJ ŠE 3 LETA

Poljsko obrambo ministrstvo se je odločilo obdržati lovske bombnike Su- 22 v floti Poljskih letalskih sil, je dejal poljski obrambni minister Tomasz Semonyak med obiskom v 21. Taktični letalski bazi v Świdwinu.

Končno odločitev o morebitni upokojitvi poljskih letal Suhoj Su-22 naj bi sprejeli v sredini marca 2014, razmišljajo pa o možnostih podaljšanja uporabe teh letal za obdobje od treh do desetih let.

V avgustu 2012 je Semonyak sporočil, da bodo opustili program modernizacije Su-22 in letala upokojili  v letu 2014. Suhojeve lovske bombnike so takrat nameravali nadomestiti z novimi brezpilotnimi bojnimi letali (UAV). Že pred tem je namestnik poljskega ministra za obrambo Waldemar Skshipchak govoril o nameri za nakup 30-ih brezpilotnih letal do leta 2018.

Poljska vojska se sedaj odloča o podaljšanju življenjske dobe Su-22, ohranili naj bi eno eskadriljo z do 16-imi letali, ki jih bodo morali verjetno modernizirati, saj jih do sedaj še niso posodobili vse od nakupa sredi 80-ih. Poljske letalske sile imajo v svoji floti trenutno 32 letal Su-22M4K in 2 letali Su-22UM3K, ob tem pa še 32 lovcev MiG- 29 in 48 lovcev F- 16C/D.

Ob tem sporočilu o preklicu upokojitve letal Su-22 se že pojavljajo ugibanja, ali namerava Poljska v bližnji prihodnosti kupiti nove lovce, če bodo suhoje obdržali v operativi še 3 leta, oz. želijo prihraniti denar ob odločitvi o podaljšanju življenjske dobe za 10 let.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos, Planespotters

 

Povezani članki