Poročajo o uporabi azerbajdžanskih lovcev MiG-29 v Ukrajini

by Urednik

UKRAJINCI TUDI Z LETALI PODPIRAJO PROTIOFENZIVO

Ukrajinski informacijski viri izražajo hvaležnost Azerbajdžanu za podporo v spopadu z Rusijo. Poročajo, da je ukrajinskim oboroženim silam po zaslugi lovcev MiG-29, ki so jih ukrajinske letalske sile dobile od azerbajdžanskih letalskih sil, uspelo ponovno prevzeti nadzor nad številnimi naselji v smeri Hersona in potisniti ruske oborožene sile.

Po njihovem mnenju je bil uspeh na zemlji posledica prizadevanj na nebu. Gre za tri azerbajdžanske lovce MiG-29, ki so jih konec januarja prepeljali v državni letalski remontni obrat v Lvovu na popravilo in posodobitev. Marca je bilo to podjetje izpostavljeno raketnim napadom ruskih oboroženih sil, vendar je usoda letal ostala nejasna, čeprav je ruska stran trdila, da so bili ti lovci MiG-29 uničeni.

Po incidentu Baku verjetno ni zahteval izpolnitve pogodbe od Kijeva in se je strinjal, da bo Ukrajincem dal svoja letala, ki so bila na ozemlju države. Nato so bili pripravljeni za letenje in premeščeni v oborožene sile Ukrajine. To zgodbo seveda lahko popolnoma razjasnijo le uradniki Ukrajine in Azerbajdžana, ki pa molčijo, navajajo ukrajinski viri.

Že konec julija so se pojavile zanimive podrobnosti o azerbajdžanski dobavi (že v aprilu) 33 visokoeksplozivnih fragmentacijskih bomb QFAB -250 LG Ukrajini za oborožitev jurišnih letala Su-25 ukrajinskih oboroženih sil. Zato bo prej ali slej tudi zgodba o azerbajdžanskih MiG-29 postala jasna.

Azerbajdžan je leta 2019 na razstavi v Istanbulu IDEF prvič predstavil letalsko bombo QFAB-250 LG, ki so jo razvili v podjetjih azerbajdžanske obrambno industrijo (deluje v okviru ministrstva za obrambo). Na mednarodnem sejmu obrambne industrije v Turčiji je vzbudila veliko zanimanje, poroča azerbajdđanska agencija Trend s sklicevanjem na obrambno ministrstvo. 250-kilogramsko bombo QFAB-250 LG so razvili na podlagi skupnega projekta raziskovalnega inštituta azerbajdžanskega ministrstva za obrambno industrijo in turškega podjetja ASELSAN. Letalska bomba ustreza Natovim standardom.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki