Poročilo preiskovalne komisije o sestrelitvi malezijskega letala MH17

by Urednik

MALEZIJSKEGA BOEINGA 777 SESTRELILI S SISTEMOM BUK, KDO JE KRIVEC ŠE NI ZNANO…

Nizozemski Varnostni svet je ugotovil, da je bila raketa zemlja-zrak sistema 9K37 buk uporabljena za sestrelitev potniškega letala Boeing 777 letalske družbe Malesiaa Airlines na letu MH17 preko Ukrajine v 17. julija 2014. Podrobnejše poročilo o nesreči (sestrelitvi), v kateri je umrlo vseh 298 potnikov na krovu letala, so predstavili na tiskovni konferenci v torek 13. oktobra 2015.

Podrobnosti nizozemskega poročila kažejo, da je raketa eksplodirala en meter nad kokpitom letala B 777 in izstrelila smrtonosne delce v posadko, ob tem pa se je odtrgal velik del trupa letala na prednjem delu.

Preiskovalci so bili pri upodobitvi in preiskavi nesreče uporabili razbite delce letala in rakete, preverili pa tudi vse možne sestavne dele balističnih izstrelkob in eksplozivnih spojin, ki bi lahko zakrivile strmoglavljenje malezijskega potniškega letala na letu MH17. Iz odvzetih brisov ponovno sestavljenih razbitin kabine so ugotovili, da so za sestrelitev uporabili  bojno glavo 9N314M. Izdelalo jo je rusko oborožitveno podjetje Almaz-Antei za mobilni protiletalski sistem buk. Ob tem so nizozemski preiskovalci poudarili, da uporaba raketnega sistema 9K37 buk zahteva strokovno znanje o radarskih in izstrelitvenih sistemih.

Medtem ko nizozemski preiskovalci niso nikogar posebej obtožili uporabe tega orožja, pa bo do te ugotovitve poskušala  nizozemska kazenska preiskava. Poskušali bodo ugotoviti kdo je uporabil raketni sistem zemlja-zrak 9K37 buk za sestrelitev malezijskega potniškega letala.

Rusija je ob tem ponovno zanikala svojo vpletenost in dodala, da raketnih sistemov buk s takšno bojno glavo že nekaj let ne uporablja več. Vendar pa mnogi še vedno trdijo, da so prav ruski vojaki sodelovali v spopadih v vzhodni Ukrajini in tui upravljali s tem sistemom. Večina analitikov namreč meni, da pro-ruski separatisti nima dovolj znanja in usposobljenosti za rokovanje s tem sistemom. So se pa v dneh po strmoglavljenju  MH17 v javnosti pojavile informacije, da naj bi se pro-ruski separatisti po radijskih valovih pohvalili s sestrelitvijo, prav tako pa naj bi le nekaj dni pred to nesrečo s sistemom buk sestrelili tudi eno ukrajinsko letalo. Ima pa po drugi strani Ukrajinska vojska v svoji oborožitvi še vedno okoli 60 protiletalskih raketnih sistemov 9K37 buk, ki so jih dobili ob razpadu Sovjetske zveze, ob tem pa tudi izurjene posadke za njihovo uporabo.

Nizozemski Varnostni svet pa je Ukrajini očital, da niso že nekaj dni prej zaprli zračnega prostora nad vzhodom države, kjer so potekali spopadi med Ukrajinsko vojsko in pro-ruskimi separatisti.  V tem času je bilo poleg ukrajinskih vojaških (tudi transportnih) letal na nebu tudi veliko število potniških (več kot 160), ki pa so morala po ukrajinskih priporočilih leteti nad 10.000 metri višine. Malezijski Boeing 777 je v času zadetka sicer letel še dobrih 300 metrov više, kar pa mu ni pomagalo, saj ima raketni sistem doseg do višine več kot 20.000 metrov.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

VIDEO: Rekonstrukcija sestrelitve malezijskega letala Boeing 777 (MH17)

Povezani članki