Posadka helikopterja Mi-26 rešila mladiča severnega medveda

by Urednik

RUSKA VOJAŠKA PRISOTNOST NA SEVERNEM POLU

Posadka ruskega transportnega helikopterja je pred tedni našla mladega severnega medveda (lat. Ursus maritimus) in ga rešila pred smrtjo v ledenih arktičnih prostranstvih, potem ko je ostal ločen od svoje matere medvedke.

Posadka Mi-26 je bila na rutinskem transportnem poletu na arktičnem območju, prevozu preme iz Andirja na Wranglov otok (poimenovan po Ferdinandu Petroviču Wranglu), ko je opazila osamljenega polarnega medvedka v zalivu Čukotka.  S pogledi so še iskali, kje bi bila lahko mati medvedka in ko je niso ugledali, so se odločili, da severnega medvedka rešijo.

Ko so ga našli, ni kazal agresivnih znakov, celo približal se jim je, potem ko so po pristanku izstopili iz transportnega helikopterja Mi-26. Najprej so ga nahranili, potem pa vkrcali v helikopter. Kot zatrjuje ruska posadka, je bil medvedek med prevozom miren, pogledoval je naokoli in sklepal »prijateljstva« s svojimi rešitelji. Poimenovali so ga Umko po mladem polarnem medvedku iz ruskega risanega filma. Po pristanku so se člani posadke povezali z okoljevarstveniki in jim ga predali. Severni medved je v Rusiji na seznamu ogroženi živalskih vrst, rešeni medvedek pa je zdaj v živalskem rezervatu na Wranglovem otoku.

Pripravil: B. Knific, foto: Russian Helicopters

Povezani članki