Posredovanje v Siriji najboljša reklama za lovske-bombnike Su-34 fullback

by Urednik

BODO USPEŠNI NAPADI NA CILJE ISIS-A PRIPOMOGLI K PRODAJI LETALA SU-34?

Ruski (uspešni) napadi z lovskimi bombniki za globoke prodore 4.+ generacije Suhoj Su-34 v Siriji so bržkone dobra popotnica pri prodaji teh letal na tuje. Tako ruski izvedenci navajajo, da se za lovske bombnike zadnje generacije Su-34 (Rusi mu sicer pridajajo tudi oznako 4.++) zanimajo Vietnam, Alžirija in Irak, kot morebitne kupce pa naštevajo še Kazahstan, Turkmenistan in Uzbekistan.

Zanimanje je torej precejšnje, vprašanje pa je, zakaj bi te države kupovale relativno draga in zelo ofenzivno naravnana letala s tako velikim doletom – akcijskim radarjem – in takšnimi zmogljivostmi. Zanje naj bi bil interes celo v Afriki, tako se zanimajo zanje Uganda, Etiopija (ki že uporablja starejše izvedenke Su-27) in celo Nigerija za boj proti uporniški skupini Boko Harum. Verjetno je v slednjem malce pretiravanja in bi bilo primernejše manj kompleksno ter preprostejše orožje – na primer Su-25SM ali celo tipična protivstajniška letala, kot so PC-9M ali super tucano ipd.

V Siriji so ruski lovski bombniki (Su-24, Su-25 in Su-34) vzleteli v bojne akcije že več kot 600-krat, cilji njihovih napadov pa so bunkerji, skladišča streliva in orožja ter poveljniška mesta Islamske države (ISIS).

Lovski bombnik Suhoj Su-34 fullback

Lovski bombnik Su-34 fullback so razvili iz lovca Su-27 v Suhojevem konstruktorskem biroju v Moskvi in NAPO iz Novosibirska. Ruske letalske sile so v letu 2008 naročile prvo serijo 32-ih lovec Su-34, potem pa v letu 2012 izrazile zahtevo po dodatnih 92 letalih. Prve dve serijski letali so izdelali leta 2006 izvozna verzija ima oznako Su-32.

Serijsko so jih začeli proizvajati v letu 2008, po načrtih pa naj bi jih bilo do konca letošnjega leta 70, celotno količino pa bi naj dobavili do leta 2020. Prvi serijski letali sta prišli v operativno rabo v enote ruskega vojnega letalstva v letu 2009, zatem leta 2010 4, dva v letu 2011, pet v letu 2012, potem v letu 2013 5 ipd,.

Osnova za konstrukcijo izhaja iz lovca Su-27 flanker, Su-34 fullback pa naj bi bili zamenjava tako za stare bombnike Tu-23M kot za lovske bombnike z gibljivimi krili Su-24. Bistveno so spremenili konturo nosnega dela, saj so zasnovali kokpit z vzporednima sedežema (kar je dandanes redko in precej nenavadno – večinoma imajo bojna letala tandemsko kabino – z zaporednima sedežema za pilota in operaterja sistemov). V prostoren nosni del so namestili večmodni fazni rešetkasti radar, eno najzmogljivejših tovrstnih naprav, ki je vgrajena v ruska bojna letala, ki deluje tudi v načinu sledenja konture terena, nad katerim leti, in izogibanja ovir. Radar za opazovanje zadnje polsfere so mu vgradili tudi v konus na repnem delu letala. Zaradi povečanega doleta so mu vgradili velike gorivne rezervoarje, skupaj ima v trupu goriva kar nad 12 ton.

Su-34 je oborožen s notranjim topom GSh-310 30 mm s 180 naboji. . Na številne obesne točke – ima jih skupaj 10 – pod krili in po trupom lahko obesijo celo paleto raket, tako vrste zrak-zrak kot zrak zemlja, pa seveda rakete zrak-zemlja, protiladijske zrak-morje, protiradarske rakete in vodljive ter prostopadne bombe ter nevodljive rakete. Seveda je lovski bombnik opremljen tudi z označevalcem ciljev.

Poganjata ga dva turboventilatorska motorja NPO Saturn AL-31F, zadnje serije pa morda opremljajo tudi že z motorji AL-31F-M2/3 ali NPO Saturn 117. Zaradi povečanega doleta so mu vgradili velike gorivne rezervoarje, skupaj ima v trupu goriva kar nad 12 t. Motorja poženeta letalo do nadzvočne hitrosti 1900 km/h (1,6 Macha) na veliki višini in do 1300 km/h (1 Mach) na majhni višini, dolet letala pa je približno 4000 km.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki