Prijateljstva med Rusijo in Slovenijo ne pogojujejo sprotne razmere

by Urednik

OBISK PREMIERJA RUSIJE V SLOVENIJI

Ruski ministrski predsednik Dimitrij Medvedjev je med spominsko svečanostjo, posvečeno spominu na ruske ujetnike, ki so umrli pod prelazom Vršič med prvo svetovno vojno, je izjavil, da prijateljstvo med Rusijo in Slovenijo ni pogojevano z s sprotnimi razmerami, temveč je dokaz posebnih odnosov med dvema narodoma, poroča Ruska Rec.

„Dejstvo, da na slovesnosti sodelujejo Slovenci in Rusi govori o nadaljevanju prijateljstva in izjemne tradicije ohranjanja spominov, ki je dokaz posebnih odnosov med našima narodoma,“ je poudaril Medvedjev.“ Želim vam odprto povedati, da mi to izjemno cenimo. Politiki in vsi ljudje, ki sprejemajo odločitve v naših dveh državah, moramo storiti vse, za bi to prijateljstvo nadaljevali, ker tako želijo ljudje.“

Po mnenju ruskega premiera se je rusko-slovensko sodelovanje v zadnjih letih okrepilo, to sodelovanje pa po njegovih besedah ni odvisno od okoliščin. Spomnil je še, da je še na številne pomembne datume v letošnjem in prihodnjem letu.

„Tako smo pred nedavnim obeležili 70-letnico zmage nad fašizmom in spominjamo se prispevka obeh narodov v tem boju, naslednje leto bomo obeležili 100-letnico Ruske kapele pod Vršičem, ki je poimenovana po enem največjih ruskih apostolov knezom Vladimirom.“

„Globoko sem hvaležen vsem našim slovenskim prijateljem, voditeljem države, članom društva prijateljstva Slovenija-Rusija, drugim družbenim in veteranskim organizacijam, prebivalcem Kranjske Gore, vsem slovenskim ljudem za iskreno spoštovanje, ki ga izkazujete spominu na ruske vojake. Tiste vojake, ki so našli svoje zadnje zatočišče v slovenski zemlji. Hvala vam, ker ohranjate najboljše izročilo našega prijateljstva,“ je izjavil Medvedjev.

Po njegovem mnenju je dejstvo, da je kapela sto let po teh dogodkih ostala mesto zbiranja ljudi, dokazuje iskrena čustva in vzajemne simpatije prednikov, ki so še vedno živijo v ljudeh obeh držav.

„V zadnjih sto letih so se na tem ozemlju menjale države, politični režimi, socialni sistemi …, Ruska kapela pa je ostala in še vedno stoji,“ ugotavlja ruski premier in dodaja: „To pa je mogoče zahvaljujoč pobudi in dobri volji nekaj generacij Slovencev, prebivalcev Kranjske Gore, ki so bdeli nad tem spomenikom.“

Po prireditvi se je Medvedjev zadržal v pogovoru z zbranimi ljudmi, med njimi so bili tako ruski izseljenci kot Rusi, ki so prišli pod Vršič iz različnih delov države, da bi se poklonili sonarodnjakom.

Pripravil: B. Knific, vir: Ruska Rec, foto: You Tube

Povezani članki