Pripadniki ISIS-a oboroženi z ameriškimi puškami M16

by Urednik

ISLAMSKA DRŽAVA ZASEGLA ŠE AMERIŠKE JURIŠNE PUŠKE M16

Militantna skupina Islamska država v Siriju in Iraku/Levantu (ISIS/ISIL) je na spletu objavila videoposnetek, kjer so v severnem Iraku posneti njeni pripadniki med urjenjem z ameriškimi jurišnimi puškami M16 kalibra 5,56×45 mm, poroča varnostno podjetje Flashpoint Intelligence.

Borci Islamske države se po poročanju obveščevalcev redko pojavljajo s puškami M16, saj je večina oborožena z ruskimi avtomatskimi puškami AK-47 kalašnikov in njenimi kopijami. Ameriške jurišne puške M16 naj bi začeli uporabljati šele pred kratkim, ne ve pa se ali so jih dobili z zasegom orožja iraške vojske ali katere izmed (zračno-desantnih) pošiljk Ameriške vojske. Puške M16 naj bi po sedaj znanih informacijah uporabljali le v Iraku.

V propagandnih (video) materialih v preteklosti so se pripadniki Islamske države večkrat ponašali z zaseženim orožjem ameriške izdelave (karabinke M4, prenosni raketni sistemi, oklepna vozila humvee, tanki abrams, MRAP-i, havbice), ki so jih pridobili predvsem z umikom iraških sil. Tokrat pa so prvič pokazali, da imajo v posesti tudi puške M16, že skoraj leto dni pa uporabljajo karabinke M4 (skrajšana verzija M16A2 – na sliki).

Združene države Amerike so v zadnjih dveh letih oborožile Iraško vojsko z več sto milijonov dolarjev vredno vojaško opremo – vključno z lahkimi oklepnimi vozili humvee. Iraška vlada pa je že v juniju 2015 sporočila, da je iraška vojska le ob umiku iz Mosula izgubila okoli 2.300 humveejev.

ZDA so se ob veliki ofenzivi Islamske države poleti 2014 odločile,da kljub tveganju, da pride orožje v roke pripadnikom ISIS-a, pomaga iraškim in kurdskim silam z dobavo orožja.

Pripravil: A. Knific, foto: NBC, YouTube

Povezani članki