Prvi par izvidniških letal P-72MP za Italijanske letalske sile

by Urednik

SLOVENSKE SOSEDE MODERNIZIRAJO SVOJE OBOROŽENE SILE

Italijanske letalske sile (Aeronautica Militare) so pred dnevi dobile prvi dve letali Leonardo-Finmeccanica P-72MP, ki sta namenjeni izvidniškim nalogam – mornariškemu patruljiranju, iskalno reševalnim akcijam (SAR) in nadzoru nad tihotapci,…

Da se dejansko vse naše sosede opremljajo in oborožujejo s sodobnimi obrambnimi in oborožitvenimi sistemi, potrjujeta današnja vest o nabavi zračnega (letalskega) varnostnega opazovalnega sistema P-72MP in pa vest, ki smo jo objavili nedavno o dobavah prvih večnamenskih bojnih letal pete generacije F-35 ter letalskega sistema za zgodnje odkrivanje na letalu Gulfstream G550 (z izraelsko elektroniko). Italijani bodo z novim opazovalnim letalom z oznako P-27A, ki temelji na potniškem letalu za regionalni promet ATR-72 (italijansko-francoske izdelave), zamenjali stare leteče opazovalne platform francoske izdelave Breguet atlantique. V letalo P-72MP so vgradili najnovejšo opazovalno tehnologijo domačega proizvajalca Leonardo. Skupaj načrtujejo štiri takšne platform, dobava vseh pa naj bi bila sklenjena v letu 2017.

Temeljna platform je potniško turbopropelersko (dvomotorno) letalo za reginalni potniški promet ATR-72, ki slovi po ekonomičnosti in zanesljivosti. Izvidniško različico P-72 bodo naši zahodni sosednje uporabljali za cel spekter nalog, vse od mornariškega patruljiranja, do iskalno reševalnih akcij (SAR) in preventivnih poletov za nadzor prometa z drogami in tihotapljenjem drugega blaga, piratstva in podobno,pa tudi za pomoč v humanitarnih in reševalnih akcijah ob naravnih in drugih nesrečah.

Letalo je opremljeno z najsodobnejšo komunikacijsko opremo in za prenos informacij v realnem času do ali iz poveljniških centrov na kopnem, na morju ali v zraku. V opremi letala je tudi sistem za samozaščito, popolnoma integriran v avioniko letala. Letalo bo lahko v zraku patruljiralo do šest in pol ur v razdalji dobrih 300 km od vzletne baze.

Pripravil: B. Knific, foto: Aeronautica Militare

Povezani članki