Prvi polet transportnega letala An-225 po posodobitvi

by Urednik

V UKRAJINI ŠE NAPREJ RAZVIJAJO STRATEŠKO TRANSPORTNO LETALO AN-225

Največje transportno letalo na svetu (in edino izdelano) Antonov An-225 mriya (NATO: cossackkozak) je pred dnevi po posodobitvi opravilo prvi polet na letališču Gostomel v Ukrajini.

Letalo An-225 mriya je bilo na tem letališču približno leto dni, v tem času pa so opravili vzdrževalna dela in ga delno modernizirali. Mihail Karčenko, direktor Antonov Airlines, je povedal, da je letalo dobilo novo elektronsko opremo in nekaj druge opreme.

Velikana (An-225) je pilotiral vodja testnih pilotov Antonova Dmitrij Antomov in po pristanku povedal, da je šlo vse v skladu s pričakovanje in da je oprema delovala normalno. Vsa oprema ustreza specifikacijam in zahtevam proizvajalca, vse je tudi popolnoma funkcionalno.

An-225 mriya je strateško transportno letalo, ki so ga zasnovali in izdelali v Konstrukcijskem biroju Antonova v osemdesetih letih. Poganja ga šest turboventilatorskih motorjev in je doslej najtežje izdelano letalo z največjo vzletno maso kar 640 t. Prav tako ima An-225 med vsemi letali največjo razpetino kril. Edini primerek An-225 nosi civilno oznako UR-82060. S tem letalom so postavili  240 svetovnih rekordov, med drugim v teži tovora – 253 t, in dolžini prepeljanega tovora – 42,1 m.

An-225 mriya je sodeloval tudi v številnih humanitarnih prevozih po svetu. Pred časom so se za letalo zanimali tudi Kitajci in se skušali dogovoriti s proizvajalcem Anotonovim, da bi skupaj dokončali drugo letalo (ostalo je neizdelano v hanagarju), potem pa bi jih nekaj kupila in doma sestavila tudi Kitajska, vendar ni nobenih informacij o nadaljevanju tega projekta.

Pripravil: B. Knific

Povezani članki