Prvi protiminski potapljači Slovenske vojske izurjeni v Sloveniji

by Urednik

SLOVENSKA VOJSKA ZAKLJUČILA PRVI TEČAJ ZA PROTIMINSKE POTAPLJAČE

V 430. mornariškem divizionu Slovenske vojske so v prejšnjem tednu zaključili z usposabljanjem prve generacije tečajnikov za protiminske potapljače – tokrat prvič v Slovenski vojski in s slovenskimi inštruktorji.

Sicer slovenski vojaški potapljači sodelujejo predvsem na specialističnih usposabljanjih v okviru Francoske mornarice. Oddelek protiminskih potapljačev je tako bogatejši za štiri nove člane. Za kandidate so bile del zaključnega preverjanja potapljaške in protiminske aktivnosti v črnogorskem morju, kjer je 430. mornariški divizion z združenimi površinskimi in podvodnimi zmogljivostmi, štabnim elementom in logistično podporo za izvedbo pomorskih aktivnosti sodeloval na dvostranski mednarodni vaji “Adrian Pool 2013”, ki je v prvi polovici oktobra potekala v sodelovanju z vojaško mornarico Črne gore. Pripadniki Črnogorske mornarice bodo prihodnje leto sodelovali na tečaju v Sloveniji kot kandidati za protiminske potapljače.

Na koncu prispevka prilagamo predstavitveni video enote iz sestave 430. mornariškega diviziona, to je Odred za specialno podvodno delovanje, kamor spadajo tudi omenjeni protiminski potapljači.

Pripravil: Jure Mikelj, foto: Slovenska vojska

VIDEO: Odred za specialno podvodno delovanje Slovenske vojske

Povezani članki