Putin: “Premirje v Ukrajini bo začelo veljati 15. februarja ob polnoči”

by Urednik

NOV MIROVNI SPORAZUM MED UKRAJINO IN PRO-RUSKIMI SEPARATISTI

Premirje v vzhodni Ukrajini bo začelo veljati 15. februarja 2015 opolnoči po lokalnem času (GMT – 22:00, 14. februar), je novinarjem sporočil ruski predsednik Vladimir Putin v četrtek dopoldan po dolgotrajnem sestankovanju normandijske četverice (Merkel, Hollande, Porošenko in Putin) v Minsku.

“To ni bila najboljša noč mojega življenja. Toda jutro je bilo dobro, ne glede na vse težave med pogajanji, saj smo se bili sposobni dogovoriti o pomembni stvari. Prva stvar, ki smo se jo dogovorili, je premirje z začetkom ob polnoči 15. Februarja 2015, druga točka, ki se mi zdi zelo pomembna, pa je umik težkega topništva iz današnje bojne linije Ukrajinske vojske in za Donbas od razmejitvene črte, ki je bila dogovorjena 19. septembra lani v sporazumih v Minsku,” je dejal Putin v beloruski prestolnici Minsk po mirovnih pogovorov o Ukrajini.

Dodal je, da se Kijev noče pogajati z samooklicanima Ljudskima republikama Doneck in Lugansk (pro-ruski separatisti), tako da se sprti strani še nista dogovorila o mirovni pogodbi. “Zakaj so pogovori trajali tako dolgo? Mislim, da je to na žalost zato, ker so kijevske oblasti zavrnile neposredne stike s predstavniki Ljudskih republik Doneck in Lugansk,” je dejal Putin.

Ruski predsednik je razložil, da so podpisali tudi nekaj konkretnih ukrepov za izvajanje premirja: “En dokument bil podpisan prav. … Imenuje se “sveženj ukrepov za izvajanje sporazumov iz Minska”… Drugi dokument ni za podpis – to je izjava francoskega, ukrajinskega in ruskega predsednika ter nemški kanclerke, ki pravi, da podpiramo ta proces, “je dejal Putin. Ruski predsednik Putin je še dejal, da je Kijev potrebuje ustavno reformo, ki zajema pravice ljudi, ki živijo v vzhodni Ukrajini.

Ukrajinski predsednik Petro Poroshenko je še pred Putinovo tiskovno konferenco izjavil, da “ni dobrih novic” v mirovnih pogovorih o ukrajinski krizi v Minsku, vendar pa ti dajejo “nekaj upanja”, je poročala agencija AFP. “Na žalost ni nobene dobre novice. Doslej ni novic, vendar obstaja upanje, “je dejal Poroshenko, kot razlog za to pa je navedel več” nesprejemljivih pogojev”, ki jih je določila ruska stran. Ukrajinski predsednik je ob tem še pojasnil, da bodo težko orožje v skladu s sporazumom umaknili v roku 14-ih dni. Dodal je, da sklenjeni sporazum predvideva, da Ukrajinska vojska prevzame nadzor nad mejami države. Ob zaključku je Poroshenko še dejal, da se na srečanju niso dogovorili o avtonomiji za območja, ki jih zasedajo pro-ruski separatisti, kot tudi ne o federalni ureditvi države.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki