Putin ukazal umik Ruske vojske iz Sirije

by Urednik

RUSKI PREDSEDNIK PUTIN NA OBISKU V SIRIJI

Ruski predsednik Vladimir Putin je med obiskom vojaške baze v sirskem mestu Hmejmim v ponedeljek, 11. decembra 2017, ukazal začetek umika ruskih vojakov iz Sirije, poročajo ruske RIA Novosti.

“Izdal sem ukaz ministru za obrambo in načelniku generalštaba, da se začne umik ruske skupine vojakov iz Sirije v svoje domače vojaške baze,” je med obiskom v Siriji dejal Putin. Bo pa ruska vojska še vedno prisotna v Siriji, še vedno bo namreč nekaj njenih sil nameščenih v letalski bazi Hmejmim, kot tudi mornariškem oporišču Tartus.

V spremstvu ruskega ministra za obrambo Sergeja Šojguja in sirskega predsednika Asada je Putin ruske ter sirske vojake v bazi Hmejmim pohvalil, da so v le dveh letih uničili “eno izmed najbolj sposobnih mednarodnih terorističnih skupin”.

Putinovo letalo je pristalo v letalski bazi Hmejmim v sirski obalni provinci Latakia. Obisk obeležuje Putinovo prvo potovanje v Sirijo, v času ko so Asadove sile ponovno prevzele nadzor (ob pomoči ruskih letalskih sil) nad večino ozemlja Sirije. Letalska baza Hmejmim je služila kot glavno oporišče za letalske kampanje, ki jo je Rusija vodila vse od septembra 2015 v podporo Asadu.

Minuli konec tedna je sosednji Irak že razglasil zmago nad Islamsko državo (ISIS, Daesh), potem ko so iraški vojaki osvobodili še zadnja ozemlja ob meji z Sirijo. Po poročanju iz Bližnjega vzhoda je pod nadzorom Islamske države le še nekaj sirskega ozemlja.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki