RAF bo za rezervne dele razstavil 16 lovcev Eurofighter typhoon

by Urednik

BRITANCI BODO “ŠPARALI” Z REZERVNIMI DELI IZ STARIH LOVCEV

Britanske Kraljeve letalske sile (RAF) želijo iz uporabe vzeti in nato razstaviti 16 lovcev Eurofighter typhoon (od skupaj 137) kot del projekta, s katerim bi prihranili skupaj 800 milijonov funtov (13,13 milijarde USD) za tekoče stroške letalske bojne službe.

Načrte za razstavljanje letala in nadaljnjo uporabo rezervnih delov za preostanek flote lovcev typhoon so konec januarja 2018 pri poveljstvu RAF v High Wycombeju v Buckinghamshiru predstavili časopisu IHS Jane’s (kot zahteva Zakona o svobodi informacij – FOI).

Projekt, znan kot “Reduce to Produce” (RTP – zmanjšaj in pridobi), je namenjen temu, da bi se znova uporabilo za 50 milijonov funtov rezervnih delov vrnili v oskrbovalno verigo.

Podoben projekt so v Veliki Britaniji začeli izvajati že leta 2010, ko so iz uporabe umaknili in nato razstavili (velik) del flote lovskih bombnikov Panavia tornado F3, rezervne dele pa uporabili za vzdrževanje preostale flote tornadov (operativnih je še približno 90 od skupaj 360 letal).

Od začetka programa so ekipe v letalski bazi RAF Leemingu tako rešile približno 800 do 1200 delov zgradbe letala, kar predstavlja velik uspeh in tudi znatno zmanjšalo stroške vzdrževanja tornadov ter prinaša precejšnje prihranke za britanske Kraljeve letalske sile.

Pripravil: A. Knific, foto: RAF

Povezani članki