Razkol med Airbusom in Avstrijo otežuje nabavo novih helikopterjev

by Urednik

BO AVSTRIJSKA VOJSKA ZARADI SPOROV o typhoonih OSTALA BREZ AIRBUSOVIH HELIKOPTERJEV?

Avstrija je začela program nabave 12 novih lahkih večnamenskih dvomotornih helikopterjev, za kar naj bi namenila 30 do 50 milijonov evrov. Zanimivo pri tem je, da na Dunaju ne želijo ponudbe Airbus Helicopters, saj so z evropskim letalskim proizvajalcem Airbus v pravne sporu zaradi postopka nabave lovcev Eurofighter typhoon (postopek nabave slednjih je potekal v obdobju 2002 – 2007).

Avstrijsko obrambno ministrstvo je prošnjo za informacijo o nabavi 12 helikopterjev izdalo pred dnevi, rok za prijave pa je 26. september 2017.  Prošnjo za informacijo so naslovili na italijanskega proizvajalca Leonardo (nekdanja Agusta/Westland) za helikopter AW109 trekker, na ameriški Textron Bell za vojaško različico modela Bell 429, modificirano na podoben način kot je North Star Bell 407MRH za Združene arabske emirate, potem pa še Airbus Helicopters za njihova modela H135 ali H145. Avstrijci želijo imeti  lahek dvomotorni helikopter za vse pogoje letenja (ponoči in podnevi, torej z opremo za inštrumentalno letenje), ki ga bo mogoče oborožiti.

Že po izdaji prošnje za informacijo pa so se odločili izločiti Airbus Helicopters, kar je predstavnikom medijev navedel predstavnik za stike z javnostmi za politična vprašanja avstrijskega obrambnega ministrstva Stefan Hirsch. Navedel je, da je povsem razumljivo, da si ne želijo nikakršnih poslovnih odnosov z družbo s katero so v pravnem sporu in da jih po njihovem mnenju Airbus ogoljufal… (O tem, da želijo Avstrijci zamenjati ”pregrešno” drage Euriofighterjeve typhoone za cenejša bojna letala smo na naši spletni strani pred časom podrobneje pisali, kandidata pa sta predvsem dva: švedski gripen in ameriški F-16.)

Hirsch se je skliceval na tožbo avstrijskih ministrstva za obrambo in finančnega ministrstva proti Airbusu in njegovemu glavnemu izvršnemu direktorju Tomu Ebdersu za ”goljufijo in prevaro”Avstrije v postopku nabave avstrijskih typhoonov v obdobju 2002-2007. Tožba zaradi zakasnele dobave, pretirano visokih vzdrževalnih stroškov in napak pri programu protidobav (v višini 200 %), ki še ni izpolnjen, je ovrednotena na 1,1 milijona evrov.

Pripravil: B. Knific, foto: Airbus Helicopters

SORODNE NOVICE:

Avstrija želi zamenjati lovce Eurofighter typhoon

Avstrija želi čim prej zaključiti program Eurofighter in lovce typhoon nadomestiti s cenejšimi bojnimi letali, zato išče ugodno rešitev v obliki najema bojnih letal neposredno s katero od držav ponudnic.

Avstrija: po lovcih Eurofighter typhoon spet Saabova bojna letala (gripni)?

Saab ponuja Avstriji bojna letala JAS-39 gripen, kot možno zamenjavo za njihove najzgodnejše izdelane Eurofighterjeve modele typhoonov, je pred dnevi sporočil visoki predstavnik tega švedskega letalskega proizvajalca.

Povezani članki