Romunski Aerostar končal modernizacijo mozambiških lovcev MiG-21

by Urednik

Romunski Aerostar končal modernizacijo mozambiških lovcev MiG-21

Romunsko letalsko podjetje Aerostar je zaključilo obnovo in popravilo lovcev MiG-21 Mozambiških letalskih sil, letala pa bodo dostavili Mozambiku v bližnji prihodnosti. V Aerostaru so hkrati izvedli tudi modernizacijo enega trenažnega letala Aero L-39ZO albatros, ki pa bo dobavljeno kasneje.

Romuni so za Mozambik posodobili šest enosedežnih lovcev MiG-21bis in dva dvosedežna MiG-21UM, za vsakega pa so porabili približno 120 dni. Med remontom so mozambiškim migom zamenjali glavne strukturne elemente, hkrati pa namestili tudi navigacijske in druge elektronske sisteme. Ministrstvo za obrambo Mozambika je podpisala pogodbo Aerostar za popravilo lovcev MiG-21 v letu 2013, vendar natančni pogoji dogovora niso bili razkriti.

Mozambiške letalske sile v svoji floti že imajo 6 moderniziranih lovcev, leta 1982 pa so od Rusije kupili 48 letal MiG-21 bis, vendar naj bi jih leta 2000 večino upokojili. Mozambik pa pred tem ni imel dvosedežnih izvedenk MiG-21 UM, ki so jih verjetno kupili v letu 2013 in jih poslali na popravilo v Romunijo.

“Razlike između remonta svojedobno obavljenog u Rumunjskoj i aktualnog u Ukrajini su ogromne, i još uvijek idu u korist ukrajinske strane. Ja sam prijatelj sa gospodinom Buhaijem, koji je direktor Aerostara kojem sam osobno rekao: “Gospodine Buhai, genetski, ja sam ćelav. Ali ove sijede što imam je zbog Vašeg remonta. Toliko o njihovom remontu”, je dejal hrvaški testni pilot brigadir Ivan Selak na novinarski konferenci v sredo 9.julija 2014.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

SORODNE NOVICE:

Mozambik, Hrvaška in Indija z lovci MiG-21 še vsaj 10 let

Mozambik modernizira lovce MiG-21 v Romuniji, Hrvaška v Ukrajini, Indija pa odlaša z upokojitvijo.

Povezani članki