Mozambik, Hrvaška in Indija z lovci MiG-21 še vsaj 10 let

by Urednik

HRVAŠKA BO KUPILA ŠE 5 UKRAJINSKIH LETAL MIG-21

Mozambik modernizira lovce MiG-21 v Romuniji, Hrvaška jih bo 7 posodobila v Ukrajini in pri njih kupila še dodatnih pet, medtem pa Indija namerava letalom MiG-21 podaljšati življenjsko dobo do leta 2022.

V Romuniji modernizirajo 8 lovcev MiG-21 Mozambiških letalskih sil in jih bo kmalu prejel s skupaj trenažnim letalom Aero Vodochody L- 39ZO in dvema lahkima letalnikoma Aerostar festival. Romuni bodo Mozambiku obnovili 6 letal MiG-21 bis in 2 letali MiG-21UM (dvosedežna različica). Ob tem bo Mozambik imel tudi posodobljena letala za prehod pilotov na mige in sicer svojega trenažnika L-39 in dva kupljena festival. S to prenovo si je Mozambik ponovno zagotovil možnost za šolanje pilotov, kakor tudi za letenje, saj dotrajana flota letal sedaj tega ni omogočala. Mediji tudi poročajo, da so se mozambiški piloti inštruktorji zadnje leto šolali v Romuniji na letali L-39 in festival.

letalisce-mozambik-beira-mig-21

Lovci MiG-21 na letališču Beira v Mozambiku

Flota letal mozambiških vojaških letal se počasi pomlajuje, če upoštevamo, da je do pred kratkim bila skoraj povsem neuporabna, saj je od osamosvojitve od Portugalske leta 1975 in razpada Sovjetske zveze in finančne podpore od začetka 90-ih let niso posodabljali.

V Bacau v Romuniji, kjer ima Aerostar svoj obrat, so že opazili 2 lovca MiG-21 v barvah Mozambika, enoseda in dvoseda. Najverjetneje je vsaj eno od teh letal bilo vpleteno v nesrečo 27. avgusta 2013, ko ga je zajel ogenj zaradi tehnične težave.

Naša južna soseda Hrvaška, ki je tudi uporabnica letal MiG-21, je letos poleti podpisala pogodbo z ukrajinskim podjetjem za izvoz orožja Ukrspecexport za remont 7-ih hrvaških lovcev MiG-21 in nakup vsaj 5-ih dodatnih, kar bi pomenilo da bi HRZ i PZO (Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protizračna obrana – Hrvaško vojno letalstvo in protizračna obramba) imelo v svoji floti 12 letal. Hrvaška še vedno načrtuje nakup novih večnamenskih vojaških letal, vendar zaenkrat vse ostaja le pri željah. Verjetno je nakup novih lovcev odvisen tudi od realizacije ideje, da bi Hrvaške letalske sile varovale še zračni prostor Bosne in Hercegovine, Črne gore in Makedonije.

 hrvaska-flota-lovcev-mig-21  indijski-MiG-21-Bison

Flota hrvaških lovcev MiG-21 in indijski MiG-21 bison

Tudi Indijske letalske sile bodo obdržale lovce MiG-21 operativne vse do leta 2022 oz. 2024. “Krivec” za podaljšanje življenjske dobe indijskih migov je predvsem Indijsko ministrstvo za obrambo, ki odlaša z nakupom 126-ih francoskih lovcev Dassault rafale. Od 874 lovcev MiG – 21, ki jih Indijske letalske sile uporabljajo od leta 1964, jih je še vedno 264 operativnih, vendar naj bi jih večino upokojili leta 2017. Ostala naj bi še eskadrilja 32-34 posodobljenih lovcev MiG – 21 bison (fishbed -L).

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

GALERIJA: Lovci MiG-21 Hrvaške, Indije in Mozambika

Povezani članki