“Rusi streljali na ukrajinsko vojaško letalo An-26”

by Urednik

RUSKA VOJSKA ŽE ZANIKALA STRELJANJE NA UKRAJINSKI LETALNIK NAD ČRNIM MORJEM

Ukrajinsko vojaško transportno letalo An-26 se je v sredo (1. februarja 2017) znašlo v sovražnem ognju med trenažnim poletom nad ruskimi črpališči plina v Črnem morju, je sporočil ukrajinski obrambni minister Stepan Półtorak.

Ukrajinski državni predstavniki so o tem predhodno poročali na družabnih omrežjih in ob tem zapisali, da se je incident zgodil med poletom v ukrajinski pomorski ekonomski coni v bližini plinskega polja Odessa, ki so ga pred časom zavzela ruska naftno-plinska podjetja.

Na spletu so se že znašle fotografije domnevnih poškodb letala, posadko pa naj ne bi bila poškodovana. Po fotografijah sodeč gre za luknjo na zgornjem delu trupa letala (če so res streljali na letalo, se je to moralo zelo nagibati – krožiti).

Po nekaterih podatkih naj bi na ukrajinsko letalo An-26 streljali ruski mornarji iz malokalibrskega orožja ene od mornariških ladij v Črnem morju, po drugih informacijah naj bi na letalnik, ki je izredno nizko preletaval ruski plinski ploščadi Tavrida in Krimea-2, streljali varnostniki s puškami. Po tretjih vesteh pa naj bi varnostnik s ploščadi izstrelili štiri signalne rakete, da bi preprečil morebitno trčenje letala s stolpom črpališča.

Predstavniki Črnomorske flote Ruske mornarice so takoj zanikali trditve Kijeva o ruskem streljanju (z orožjem malega kalibra) na ukrajinsko vojaško letalo Antonov An-26 nad ruskim plinskim poljem Odessa, ki se nahaja v epikontinentalnem pasu Črnega morja. Ukrajinske trditve o domnevnem streljanju na letalo An-26 so označili za absolutno laž.

Zanimivo je tudi, da novica o incidentu prihaja ravno v času pomorskih vaj sedmih mornaric držav članic zveze NATO v Črnem morju.

Ukrajinska vojska ima v svoji floti 28 srednjih vojaških transportnih letal Antonov An-26.

Pripravil: A. Knific, foto: Dumskaya

Povezani članki