Rusija bo namenila 24 milijard USD za obrambne nabave v letu 2018

by Urednik

NADALJEVANJE MODERNIZACIJE RUSKE VOJSKE

Rusko obrambno ministrstvo bo v letu 2018 za obrambne nabave namenilo 1,5 milijarde rubljev (24 milijard dolarjev), je dejal ruski predsednik Putin v uvodnem govoru na srečanju z visokimi vojaškimi uradniki in predstavniki obrambne industrije.

“Leta 2018 bo rusko obrambno ministrstvo namenilo za nakupe oborožitvenih sistemov skoraj 1,5 milijarde rubljev. To je zelo impresiven znesek. Sredstva je potrebno uporabiti na najbolj racionalen način. Večina pogodb je že sklenjenih,” je dejal ruski predsednik Vladimir Putin.

Ruska vojska bo po načrtih v letu 2018 dobila 160 novih letal in helikopterjev, 10 vojaških ladij ter 14 vesoljskih sistemov, kopenske sile pa bodo dobile okoli 500 raketnih in artilerijskih sistemov, kot tudi vrsto najnovejši oz. moderniziranih oklepnih vozil.

Rusija je največjo pozornost namenila letalskim vesoljskim silam, kar zlasti zadeva letalske in zračnoobrambne sisteme ter navigacijsko in obveščevalno opremo.

Ruske letalske sile bodo dobile nova taktična letala Su-34, Su-35 in Su-30 ter tudi helikopterje Mi-28, Mi-35M in Ka-52, zračnoobrambne sile pa se bodo še naprej modernizirale z novimi raketnimi sistemi S-400 in pancir-S.

Ruski obrambni proračun se bo, po predvidevanju zahodnih vojaških analitikov, v letu 2018 gibal med 65 in 70 milijardami dolarjev, kar znaša dobre 4% ruskega BDP-ja.

Pripravil: A. Knific

 

Povezani članki