Rusija bo tožila Francijo, če ta ne dobavi ladij razreda mistral

by Urednik

KAZEN LAHKO ZNAŠA TUDI VEČ MILIJARD DOLARJEV

Ruski obrambni minister Sergej Shoigu je v četrtek 15. januarja 2015 dejal, da bo Rusija vložila tožbo proti Franciji, če pogodba za amfibijsko-desantne ladje razreda mistral ne bo izpolnjena v roku šestih mesecev.

“Če pogodba ne bo izpolnjena, potem bomo seveda vložili tožbo. Prvi del [pred vložitvijo tožbe] je že bil opravljen v januarju – prošnja za pojasnilo, naslednji korak bo zahteva za obrazložitev, kar bo trajalo od tri do šest mesecev,” je povedal Shoigu za RIA Novosti.

Ruska zvezna služba za vojaško-tehnično sodelovanje je v torek 13. januarja 2015 v Francijo že poslala obvestilo z opozorilom glede dobave vojaške ladje Vladivostok razreda mistral, ki bi morala biti predana jeseni 2014, druga ladja z imenom Sevastopol pa v letu 2015. Francoske oblasti namreč še vedno nočejo dobaviti (dobavo prelagajo) helikopterske nosilke razreda mistral Ruski mornarici zaradi domnevne vpletenosti Rusije v sporu v vzhodni Ukrajini. Francoski predsednik Francois Hollande je že pred časom izjavil, da bodo odobrili prenos obeh ladij Rusiji, če se razmere v Ukrajini izboljšajo.

Po mnenju ruskih strokovnjakov, bi sodišče Francijo lahko kaznovalo tudi z več kot 10 milijard USD visoko kaznijo če ne izpolnijo svojih pogodbenih obveznosti. Rusija in Francija sta v letu 2011 sklenili 1,5 milijarde USD vredno pogodbo za dve ladji razreda mistral.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki