Rusija bo varovala Krim z ”nevidnimi” ladjami

by Urednik

Rusi se opremljajo z radarsko ”nevidnimi” ladjami, posodobljenimi jedrskimi podmornicami in novimi helikopterji

Vojna mornarica Rusije bo varovala Krim z nevidnimi ladjami

Do leta 2016 naj bi Vojna mornarica Rusije dobila ladje z majhnega  in srednjega spodriva, ki jih radarji težko zaznajo. Informacije o tem so del dokumentacije o razvoju vojne mornarice Rusije, poroča Ruska Rec.

Trupe korvet in nadgradnje večjih ladij bodo izdelovali iz kompozitih materialov po t.i. “stealth” tehnologiji, zato bodo te ladje dvakrat manj opazne za radarje., prav tako pa bo kar za petino manjša njihova masa, kar bo vse skupaj vplivalo na povečano učinkovitost v bojnih delovanjih.

Kot trdijo ruski izvedenci naj bi ladje, zgrajene iz kompozitov, uporabljali predvsem v Črnomorski floti. Cilj projekta je izgradnja perspektivnih površinskih vojaških plovil z majhnim in srednjim spodrivom ob uporabi večplastnih sistemov armiranih ogljikovih vlaken.

Ruska mornarica bo do leta 2020 dobila več kot 10 posodobljenih jedrskih podpornic

“Za potrebe VM RF bomo do leta 2020 posodobili več kot deset jedrskih podmornic projektov 971 (razred akula), 945 (razred sierra I) in 949 (razred oscar),“ citirajo predstavniki Vojne mornarice Ruske federacije besede svojega poveljnika Viktorja Čirkova. Admiral je dal to izjavo v času nadzora del pri remontu večnamenskih jedrskih podmornic projekta 971 in 945.

Ruska podmornica razreda akula

Podmornice bodo v procesu posodobitve opremili s sodobnejšimi sistemi za preživetje, za hidroakustiko, navigacijo, upravljanje in komunikacijo, življenjsko dobo pa jim bodo s tem podaljšali za skoraj dvakrat.  Načrtujejo, da bodo podmornice razreda akula posodobljene v obdobju 2015 – 2016, razreda sierra pa v letu 2017.

Novi jurišni helikopterji Mi-28N v zahodnem okrožju Ruske federacije

Gre za tri jurišne helikopterje Mi-28N  night hunter (nočni lovec) in transportno-bojnem helikopterju Mi-8MNTV-5, poroča agencija ITAR-TASS. Helikopterje so sprejeli strokovnjaki inženirsko-letalske službe Zahodnega vojaškega okrožja, izdelali pa so jih v Rostovu na Donu in Petrogradu, je sporočil Oleg Kočetkov, načelnik informacijske službe tega vojaškega okrožja.

Ruski transportni helikopter Mi-8MTV-5

“Deklarirane funkcije in zmogljivosti vsakega od teh helikopterjev so temeljito preverjene tako v zraku kot na tleh. Letalska tehnika bo kmalu postala operativna v brigadi kopenskega letalstva, formirani v Pskovskem okrožju,” je še dodal.

Ruski jurišni helikopter Mi-28 night hunter

Po besedah Kočetkova so piloti helikopterjev Mi-8MTV-5 že začeli z letenjem na helikopterjih, ki so jih dobili konec lanskega leta. Kmalu bodo začeli z letenjem tudi piloti jurišnih helikopterjev Mi-28N, ki so se že prešolali na nov tip helikopterja.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki