Rusija gradi novo vojaško bazo v bližini meje z Ukrajino

by Urednik

RUSKA VOJSKA BO IMELA NOVO OPORIŠČE V BLIŽINI UKRAJINE

Rusija je začela graditi veliko vojaško oporišče v bližini meje z Ukrajino, v vojašnicah v bližini mesta Soloti bo prostora za nekaj tisoč vojakov. Baza bo potem, ko bo zaključena predvidoma v dveh letih, nudila precejšen standard, vključno s trgovinami, storitvenimi dejavnostmi in drsališčem ter pokritim bazenom.

Postavljajo jo v bližini mesta Soloti, ki je 25 km oddaljeno od meje z Ukrajino. Gradnjo si je skušal ogledati Reutersov reporter, ki je moral zapustiti prizorišče ob obtožbi, da je ukrajinski vohun.

NATO je obtožil Rusijo, da postavlja bazo v bližini meje, da bi pošiljala svoje vojake in opremo v podpro proruskim upornikom v Ukrajini. Rusija seveda zanika, da bi bili njeni vojaki prisotni v Ukrajini, gradnja baze pa naj bi ne imela nobene povezave z razmerami v Ukrajini. Na vladni spletni strani zakupki.gov.ru pa so objavljeni dokumenti za razpis za gradnjo vojaške baze na območju 300 ha v bližini mesteca Valujki nedaleč od Solotija.

Rusko obrambno ministrstvo načrtuje izgradnjo devetih poslopij za skupaj 3500 vojakov, zatem skladišča za rakete, artilerijsko orožje in strugo strelivo v skupni površini 6000 m2.

Dokumentacija govori tudi o večjem vadbenem kompleksu ter ambulanti s 50 bolniškimi posteljami.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Quotes

Povezani članki