Rusija je v Sirijo poslala lovce Suhoj Su-30

by Urednik

NAPOVEDI O NAMESTITVI RUSKIH BOJNIH LETAL V SIRIJI SE URESNIČUJEJO

V petek 18. septembra 2015 so ameriški obveščevalci opazili prihod prvih bojnih letal Ruskih letalskih sil v Sirijo, kamor naj bi prispeli vsaj štirje večnamenski lovci Suhoj Su-30SM. Ruska vojaška letala tipa Suhoj Su-30 so pristala v sirski letalski bazi Bassel al-Assad v zahodni provinci Latakia.

Prihod prvih taktičnih bojnih letal Ruske vojske v Sirijo pa je že “zmotil” Združene države Amerike, ameriški državni sekretar John Kerry je dan po tem že dejal, da bi ruski lovci lahko ogrožali dejavnosti ameriških in zavezniških vojaških sil.

Ameriški uradniki so sporočili, da je Rusija preselila majhno število bojnih letal v vojaško bazo v Siriji v petek, le nekaj ur po tem, ko se je ameriški obrambni sekretar Ash Carter pogovarjal z ruskim obrambnim ministrom Sergejem Shoigujem, kar je sploh prvi vojaški stik med obema državama po nekaj mesecih.

“Jasno je, da prisotnost (ruskih) letal z bojnimi zmogljivostmi zrak-zrak … postavlja resna vprašanja,” je na to temo odvrnil Kerry, po srečanju z britanskim zunanjim ministrom Philipom Hammondom.

Na spletu so se pojavili tudi že satelitski posnetki štirih ruskih lovcev Suhoj Su-27 / Su-30 na sirskem letališču Bassel al-Assad.

Zahodni mediji so sprva poročali, da je Rusija v sirski letalski bazi v provinci Latakia namestila štiri taktične bombnike Su-24 (satelitski posnetki so pokazali, da gre za letala Su-27/30). Dodali pa so tudi, da so v okolici baze namestili šest havbic in prav toliko tankov T-90, ob tem pa še osem vojaških helikopterjev.

ruski-lovci-Su-30-sirija

Na nebu nad sirsko provinco Homs pa so v preteklih dneh opazili in s kamero posneli domnevno ruska vojaška letala – večje transportno letalo Il-76 oz. leteči tanker Il-76 ter štiri spremljevalna bojna letala. Po poročanju naj bi šlo za taktične bombnike Suhoj Su-24 fencer, ki pa bi lahko pripadali tudi Sirskim letalskim silam. Sirija je imela v svoji floti okoli 20 suhojev Su-24, ki so jih pred leti nadgradili v različice Su-24M2. Pred dnevi, 17. septembra 2015, je ISIS sestrelil eno od sirskih letal tega tipa (poročali/mislili so sicer, da so sestrelili letalo MiG-21).

Za transportno vojaško letalo, katerega so domnevno spremljali bombniki Su-24, pa lahko skoraj zagotovo trdimo, da gre za rusko letalo Iljušin Il-76 oz. Il-78, saj Sirska vojska tovrstnih letal nima v svoji floti.

Pripravil: A. Knific, foto: Twitter

VIDEO: Ruska vojaška letala na sirskem nebu

Povezani članki