Rusija namestila lovce Su-35 v Siriji le 5 km od turške meje

by Urednik

KREPITEV RUSKIH SIL V SIRIJI PRED MOREBITNIM POSREDOVANJEM TURČIJE

Lokalni prebivalci so 27. oktobra 2021 na letališču Al-Qamishli na severovzhodu Sirije v provinci Al-Hasakah zabeležili prihod super-krmarljivega (supermanevrskega) večnamenskega lovca Su-35 Ruskih letalsko-vesoljskih sil. Takoj zatem so se v kurdskih in arabskih družbenih medijih pojavila poročila, da je Rusija svoje najboljše borce namestila le 5 kilometrov od turške meje.

Očividci trdijo, da so po pojavu prvega na vzletno-pristajalni stezi pristali še trije Su-35. Rusi so pripeljali tudi tehnično osebje in letalsko orožje – zračnoobrambne sisteme zemlja-zrak (AAS).

Kot ugotavljajo ta objekt uporablja ruska vojaška policija kot bazo za patruljiranje v regiji. Poleg tega je v bližini – v istem mestu – baza ameriške vojske, sama provinca pa je “posuta” z ameriškimi sistemi, ki varujejo naftne ploščadi samooklicanega Zahodnega Kurdistana.

Uporabniki interneta so incident povezovali z dejstvom, da se Turki aktivno pripravljajo na naslednjo vojaško operacijo v Siriji proti Kurdom. Zato so Rusi “zakoločili svoje ozemlje in ga niso hoteli zapustiti.”

Ob tem je še treba omeniti, da se Turčija še ni odzvala na prihod ruskih “gostov” v Al-Qamishli. Ameriška vojska, nameščena ‘’nelegalno’’ v Siriji – tako kot Turki, se na to še ni odzvala.

Pripravil: B. Knific, foto: Topcor

 

Povezani članki