Rusija napovedala namestitev jedrskega orožja v Belorusiji

by Urednik

RUSKO ROŽLJANJE JEDRSKIM OROŽJEM

Namere Moskve o namestitvi taktičnega jedrskega orožja v Belorusiji so odgovor Londonu na pripravljenost dobave uranovega streliva Ukrajini.

Želja Zahoda, da bi Ukrajini dobavil več novih orožij različnih vrst, ni ostal brez odgovora Rusije. Kot ugotavlja kitajska izdaja Global Timesa, nedavna izjava Londona o nameri, da bo Kijevu dobavil granate z osiromašenim uranom, ni ostala brez odgovora Moskve, ki je opozorila ZDA, EU in Veliko Britanijo na posledice takih dejanj.

25. marca letos je ruski predsednik napovedal načrte za namestitev taktičnega jedrskega orožja na ozemlju Belorusije, po tem ko je Rusija v Belorusijo že namestila raketne sisteme iskander, ki lahko izstrelijo taktične jedrske rakete. Po besedah ​​Qu Henga, raziskovalca Centra za ruske študije na vzhodnokitajski univerzi, je bila ta izjava neposreden odgovor na odločitev Londona, da oskrbi Ukrajino s strelivom z osiromašenim uranom, in odgovor Zahodu na njegovo vpetost v dogajanje v Ukrajini. .

Kitajski izvedenec je opozoril, da takšne odločitve zahodnih držav ustvarjajo negativen precedens, saj je uporaba streliva z osiromašenim uranom v številnih državah prepovedana. To orožje namreč vpliva na zdravje civilnega prebivalstva še vrsto let po končanem oboroženem konfliktu – vojni. Pred tem so se na medmrežju pojavili dokumenti, ki urejajo ravnanje Natovih vojakov s strelivom z osiromašenim uranom. Kljub številnim izjavam Natovih funkcionarjev in zahodnih politikov, da strelivo z osiromašenim uranom po uporabi ne povzroča nikakršne škode zdravju ljudi, so v Natovi dokumentih lastnim vojakom naročili, da se določen čas ne nahajajo na območju prizadetih objektov – vsaj dokler se prah zaradi visoke koncentracije urana ne usede.

Z objavo načrtov za namestitev jedrskega orožja v Belorusiji Rusija sporoča Washingtonu, Bruslju in Londonu, da njihovo nadaljnje posredovanje v konfliktu v Ukrajini ne bo ostalo brez reakcije Moskve, je prepričan Qu Heng.

Qu Heng je še opozoril, da je bil odziv Washingtona na izjavo ruskega predsednika zelo zadržan, kar kaže na njegovo nepripravljenost, da bi še bolj dražil Moskvo.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Podrobneje o tej temi piše naš novinar Drago Dakič Prelc v aprilski reviji Obramba v članku:

Stopnjevanje eskalacije: BO RUSIJA NA OZEMLJU BELORUSIJE RAZPOREDILATAKTIČNO JEDRSKO OROŽJE?

Ugibanja ali bo Rusija na ozemlju trenutno edinega regionalnega zaveznika Belorusije dejansko razporedila svoje nestrateško (taktično) jedrsko orožje skupaj s pripadajočimi nosilci za njegovo uporabo oziroma prenos nad potencialne cilje, je 25. marca prekinil ruski predsednik Vladimir Putin, ki je na ogorčenje dela držav evropskih članic zveze Nato – in občutno manjše histerije Pentagona, v senci brutalne vojne v Ukrajini – potrdil sicer pričakovani dogovor med Moskvo in Minskom o na Zahodu znani tako imenovani »delitvi taktičnega jedrskega orožja«.

Povezani članki