Rusija splavila “super” podmornico Belgorod

by Urednik

PODMORNICA BELGOROD NOSILEC NOVIH ROBOTSKIH PODVODNIH PLOVIL POSEIDON?!

V ladjedelnici Sevmash v Severodvinsku so 23. aprila splavili specialno jedrsko podmornico Belgorod (projekt 09852), ki naj bi bila prva nosilka strateških podvodnih robotskih plovil poseidon v Ruski mornarici.

Slovesnosti se je udeležil tudi ruski predsednik Vladimir Putin, v živo pa so jo predvajali na ruski televiziji. Preizkusi nove specialne in raziskovalne jedrske podmornice Belgorod, še posebej jedrskega reaktorja, so načrtovani za letos v pristanišču. Podmornica bo nato leta 2020 opravila pomorske in državne preizkuse, nato pa bo do konca leta dostavljena Ruski mornarici.

Podmornico Belgorod so sicer začeli graditi že v letu 1992 v okviru projekta 949A antey (razreda oscar II), dela pa so nato zastala. Nato so se ob koncu leta 2012 odločili, da še nedokončano podmornico Belgorod zgradijo za specialne misije in reševalne naloge v okviru projekta 09852, katerega podrobnosti so še vedno tajne. V letu 2018 je nato ruski predsednik Putin v svojem govoru o stanju države pred Zvezno skupščino razkril, da med drugim Rusija razvija tudi novo robotsko podvodno plovilo, ki so ga kasneje poimenovali poseidon (pozejdon). Čeprav ni uradno potrjeno, pa številni vojaški analitiki trdijo, da je prav nova podmornica Belgorod namenjena za prevoz do šestih strateških plovil poseidon ali celo mini jedrske podmornice.

Kot je razkril ruski predsednik Putin v takratnem govoru, naj bi novo strateško robotsko podvodno plovilo (poseidon) lahko delovalo na zelo velikih globinah (več kot 1000 m), plulo precej hitreje od najnaprednejših podmornic in tudi torpedov. Poseidon naj bi bil oborožen s konvencionalnim ali jedrskim orožjem, kar bo omogočilo, da doseže širok razpon ciljev.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki