Ruska mornarica bo naročila še dve podmornici razreda lada

by Urednik

RUSIJA NADALJUJE Z MODERNIZACIJO PODMORNIŠKE FLOTE

Ruska mornarica bo v bližnji prihodnosti naročila še dve najnovejši dizelsko-električni podmornici  razreda lada (projekt 677), je povedal namestnik mornariškega poveljnika za oborožitev Viktor Bursuk na VIII Mednarodnem pomorskem sejmu v Sankt Peterburgu.

Bursuk je poudaril, da bodo kovencionalne podmornice razreda lada (projekt 677) v prihodnje sestavljale jedro flote nejedrskih podmornic Ruske mornarice. Ob tem je dejal, da se bo gradnja podmornic razreda lada nadaljevala in da bodo v bližnji ladjedelnici Admiralty oddali naročilo še za dve podmornici tega tipa.

Doslej je Ruska mornarica oddala naročilo za tri konvencionalne podmornice razreda lada, od katerih je ena že operativna (predana leta 2010), preostali dve pa sta še v gradnji.

Podmornice projekta 677 (razred lada) so dizelsko-električne (nejedrska) podmornice četrte generacije. Nemnejene so samostojnim bojnim operacijam proti površinskim vojaškim ladjam in podmornicam na dodeljenem območju, napadom z manevrirnimi raketami na kopenske cilje in protipodmorniškim obrambnim nalogam na priobalnih območij.

Ugrez podmornice projekta 677 je 2650 ton, v dolžino pa meri 68 metrov. Največja hitrost pod vodo je 21 vozlov, največji doseg pa 6000 kilometrov pri hitrosti 7 vozlov. Podmornice so oborožene s šestimi  torpedi (533 mm). Posadka šteje 37 moških.

Pripravil: A. Knific, foto: Military photos

Povezani članki