Ruska mornarica izvedla prvo vajo s krimskimi delfini

by Urednik

RUSIJA V SEVASTOPOLU PREVZELA URJENJE VOJAŠKIH DELFINOV

Posebne enote črnomorske flote Ruske mornarice so začele svoje prve vaje usposabljanja skupaj z delfine, izurjenimi za vojaške operacije, ki jih je Ruska vojska dobila od Ukrajinske s priključitvijo Krimskega polotoka.

“Vaje so potekale skupaj z vojaškimi delfini iz sevastopolskega Oceanarium, sesalci pa so pomagali pri iskanju vojaške opreme na globini več kot 60 metrov. Delfin je med vajo našel objekt, ki je izgledal kot mina, in ga označil z bojo,” je dejal ruski vojaški vir. “Delfine moramo iskanja predmetov pod vodo praktično naučiti od začetka, saj je Ukrajinska mornarica komaj kaj delala z njimi,” je še dodal vir za RIA Novosti.

Z razpadom Sovjetske zveze leta 1991 je Ukrajina podedovala strokovnjake in morske sesalce, ki so jih urili v Sevastopolu. Že kmalu po razpadu Sovjetske zveze in zmanjšanjem geopolitičnih konfliktov so Ukrajinci delfinom našli novo vlogo v centru za zdravljenje, kjer so plavali z invalidnimi otroki.

Ukrajina je ponovno zagnala vojaški program v letu 2012, sedanja generacija ukrajinskih delfinov pa naj bi že bila izurjena za označevanje potopljenih plovil in podvodnih ovir z bojami. Po priključitvi Krimskega polotoka Rusiji je rusko obrambno ministrstvo prevzelo popoln nadzor nad upravljanjem s krimskim Oceanariumom, ki edini poleg kalifornijskega uradno izvaja program usposabljanja vojaških delfinov.

Poleg Ukrajine se z vojaškim urjenjem delfinov ukvarjajo tudi ZDA v Kaliforniji. Bivše sovjetske morske sesalce, ki so bili vključeni v program vojaškega urjenja, pa naj bi uporabljali še v nekaterih državah po svetu. Znano je, da je leta 2000 Boris Zhurid, bivši ruski podmorničar in inštruktor urjenja vojaških delfinov iz Sevastopola, prodal 27 morskih živali za vojaške potrebe, vključno z mroži, morskimi levi in belimi kiti (beluga), Iranu in dejal, da mu je zmanjkalo zdravil, kakor tudi  hrane za njih na dnu Črnega morja. Podatek o tem ali so živali še vedno v službi Iranske vojske ni znan.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Udarna sila – vojaške živali (v ruskem jeziku)

Povezani članki