Ruske podmornice odslej oborožene z granatami za razbijanje ledu

by Urednik

RUSI ZA DELOVANJE PODMORNIC NA ARKTIKI RAZVILI NOVO “OROŽJE”

Rusija je razvila nevodene raketne izstrelke za razbijanje ledu na morski gladini, ki omogočajo da lahko podmornica neopazno izstreli balistično raketo, se mini podmornice in podmornica brez poškodb trupa dvigneta na površje.

Granate za razbijanje ledu so začeli razvijati že pred desetletjem in preizkušati v letu 2014, v zadnjih mesecih pa jih testirajo tudi na najsodobnejših ruskih jedrskih podmornicah projekt 955 (razred borei)  in projekt 885 (razred yasen). Testiranja so pokazala, da izstrelki lahko zlomijo ledeno ploskev in v njej naredijo luknjo.

Z nevodenimi raketnimi izstrelki bo Ruska mornarica zagotovila večjo natančnost pri balističnih izstrelkih in preprečila morebitne poškodbe podmornic pri prebijanju ledu, s tem pa se bo močno povečala zmogljivost ruskih jedrskih podmornic.

“Jedrske podmornice morajo delovati v vseh razmerah. Ne morejo biti odvisne od okolja,” je dejal kontraadmiral Vsevolod Khmyrov, ki je nekdanji poveljnik podmornice Heroj Rusije. “Ko podmorničarji prejmejo ukaz o napadu, ga morajo čim prej izpolniti. Led ne bi smel biti ovira. Napraviti luknjo v njem je taktična tehnika za pravočasni raketni napad. Podmornica lahko razbije led s trupom, vendar tvega, da se poškoduje. Če čas dopušča, podmornice sicer iščejo obstoječe luknje ali odplujejo do čiste gladine,” je še dejal Khmyrov.

“Arktični ocean je pomembna regija za operacije podmornice. Plutje pod arktičnim ledom je nevarno, vendar zagotavlja jasne prednosti. Sateliti, letala in helikopterji podmornice ne vidijo in akustične boje so nesmiselne, saj bodo ves čas zaznavale premikanje ledu. Zato je nemogoče pod ledom zaznati podmornico.  Poleg tega se podmornice lahko skrito približajo Aljaski pod ledom ali obidejo Grenlandijo s severa in vstopijo v Atlantski ocean,” je ob tem dodal ruski vojaški analitik Dmitrij Boltenkov.

Nekdaj Sovjetska in sedaj Ruska mornarica včasih za razbijanje ledu uporablja navadne torpede, vendar ti niso dovolj učinkoviti in prav zato so začeli razvijati posebne izstrelke.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki