Ruski napad na domačo bazo ukrajinskih letal Su-24MR

by Urednik

UPORABLJENIH NAJMANJ 80 MANEVRIRNIH RAKET

V zadnjih dneh julija so oborožene sile Ruske federacije izvedle vrsto močnih raketnih napadov na vojaške cilje na ozemlju Ukrajine. Po Telegram kanalih vojaških dopisnikov je bilo med zadnjim raketnim napadom ruskih oboroženih sil uporabljenih najmanj 80 manevrirnih raket letalskega in morskega baziranja.


Zanimivo je, da je pred tem ukrajinsko poveljstvo večkrat izjavilo, da naj bi Rusija izčrpala svoje zaloge manevrirnih raket, zaradi česar naj bi uporabljala brezpilotna letala geran. Kot se je izkazalo, imajo oborožene sile Ruske federacije dovolj raket za izvajanje dodeljenih nalog.

Uradni predstavnik ukrajinskih letalskih sil, polkovnik Jurij Ignat, je priznal, da je bil glavni cilj raketnega napada ruskih oboroženih sil v regiji Hmelnicki letališče v Starokonstantinovu, kjer so nameščena letala Su-24MR 7. brigade taktičnega letalstva oboroženih sil Ukrajine .

S teh letal so ukrajinske letalske sile napadle ruske cilje z manevrirnimi raketami storm shadow angleške izdelave. Po nekaterih podatkih naj bi bili na območju letališča zabeleženi vsaj trije prileti. Verjetno so bile rakete ali del njih uničene, kot tudi kakšno letalo – nosilec Su-24MR.

Prejete so bile tudi informacije, da je bilo v regiji Žitomir z raketnimi napadi uničeno letališče Ozernoe. Letalom, ki so nameravala pristati na njem, so bila nujno dodeljena druga pristajalna mesta.

Poleg tega je bilo v Kijevu slišati močno eksplozijo. Pred tem so poročali, da rakete kinžal letijo proti ukrajinski prestolnici. A zaenkrat ukrajinski mediji še niso poročali, kaj točno bi lahko počilo v Kijevu. Možno je, da je bilo tudi to delo sistemov protizračne obrambe.

Pripravil: B. Knific, foto: Twitter Ukraine Air Force

Povezani članki