Ruski padalci “vdrli” v celinski del Ukrajine

by Urednik

RUSKA VOJSKA ZASEDLA UKRAJINSKO ČRPALIŠČE PLINA

Manj kot 48 ur pred začetkom referenduma na Krimskem polotoku, kjer se bodo prebivalci odločali ali se priključijo Rusiji, je Ruska vojska prvič od začetka krimske krize vdrla s svojimi vojaki na ukrajinsko ozemlje severno od Krima, poroča Ukrajinsko zunanje ministrstvo.

Ruska vojska je  v soboto ponoči prvič  vstopila na celinski del Ukrajine, kjer naj bi pristalo okoli 80 padalcev skupaj s tremi zračno-desantnimi oklepnimi vozili ob podpori štirih helikopterjev. Ruski vojaki so zasedli črpališče plina  v bližini vasi Strilkove na Arabatskem rtu, ki spada v regijo Kherson severno-vzhodno od Krimskega polotoka. Ukrajinski vojaki naj bi pozvali ruske, da se umaknejo in tako preprečili “invazijo”, je sporočila ukrajinska stran. Rusko akcijo so označili za vnovično rusko izzivanje le dan pred krimskim referendumom za neodvisnost.

Nekateri mediji, predvsem britanski, poročajo, da je ruskim vojakom, pripadnikom padalskih desantnih enot VDV ( Voiska Vozdushno-Desantnye) uspelo zasesti ukrajinsko črpališče plina na začetku Arabatskega rta. Ruska stran se na obtožbe ni odzvala, nek neimenovani ruski uradnik pa je izjavil, da je namen vpada na ukrajinsko ozemlje zaščita pred “terorističnimi napadi”, so zapisali pri časniku The Telegraph.

Po prvi objavi članka nam je naš bralec posredoval naslednje neuradne informacije, ki podajajo še drug pogled na rusko posredovanje: Po informacijah prijateljev iz tega območja, so Ukrajinci (uniformirane osebe) zaprli dotok plina s te plinske postaje na Krimski polotok. Brez plina – ogrevanja so tako ostale bolnice in vse ostalo kar potrebuje nujno oskrbo na Krimu. Desant in osvoboditev plinske postaje so izvedle Krimske varnostne sile. Čaka pa se na posredovanje flote iz Sevastopola, če bodo še poizkušali ovirati dobavo plina na Krim (F.S.).

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos, Google Map

Arabatski rt, Ukrajina

VIDEO: Ruske zračno-desantne enote VDV med urjenjem

Povezani članki