“Ruski raketni sistemi S-400 ščitijo sirski zračni prostor”

by Urednik

SIRSKE OBLASTI OPOGUMLJENE OB PODPORI RUSKE VOJSKE

Zračni prostor Sirije varujejo ruski raketni sisteme zračne obrambe S-400, ki preprečujejo da bi kdorkoli kršil sirski zračni prostor, je za ruske medije dejal sirski premier Wael Nader Halqi.

“Opogumlja nas prisotnost modernih ruskih protiletalskih obrambnih sistemov S-300 in S-400. Zato ker varujejo suverenost sirskega zračnega prostora in ne dovoljujejo, da bi letalniki kršili sirski zračni prostor,” je dejal Halqi.

Ruska vojska je napotila raketne sisteme S-400 v Sirijo (v rusko vojaško oporišče Hmejmim v Siriji) po tem, ko je 24. Novembra 2015 turški lovec F-16 sestrelil rusko vojaško letalo Su-24 v bližini sirsko-turške meje.

Vsekakor je prisotnost in sposobnost ruskih obrambnih sistemov S-400, tako kot tudi njihovih predhodnikov S-300, tudi eden od vzrokov za odvračanje dobro opremljenih sirskih sosed, da bi se z letali vmešali v sirsko državljansko vojno (proti Sirski vojski).

Raketni sistem zemlja-zrak S- 400 triumf dolgega dosega lahko uniči vse vrste zračnih ciljev, vključno z letali, brezpilotnimi letali, balističnimi in manevrirnimi izstrelki v območju 400 km. Vsekakor pa ima S-400 napram S-300 boljše obrambne zmogljivosti, večji doseg in širši spekter uporabe, spremlja pa lahko do 36 ciljev z 72-imi raketami hkrati.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki