Ruski reševalni helikopterji Ka-32 za stalno v Nišu

by Urednik

RUSKI HELIKOPTERJI KA-32 BODO NA BALKANU GASILI POŽARE IN REŠEVALI

Rusko ministrstvo za Civilno obrambo, izredne razmere in odpravljanje posledic naravnih nesreč bo v srbskem mestu Niš odprlo center, kjer bodo namestili dva večnamenska helikopterja Kamov Ka-32. V tej poletni sezoni jih bodo uporabljali tudi za boj proti gozdnim požarom na celotnem Balkanu, so v torek 20 maja 2014 sporočili iz ruskega ministrstva.

“Rusko-srbski center za reševanje v Nišu bo ponujal storitve helikopterjev Ka-32 v reševalnih operacijah, boju proti požarom in pri drugih operacijah v gorah, planotah in na morju,” je dejal prvi namestnik direktorja EMERCOM-a Yuri Brazhnikov med govorom ob robu mednarodne razstave varnosti v Moskvi. Želijo si, da vi novi center v Nišu služil kot model za regionalne centre za humanitarne operacije po vsem svetu.

Rusko podjetje EMERCOM, ki je pod okriljem Ministrstva za izredne razmere, je odgovorno za usklajevanje ruskega sodelovanja v mednarodnih humanitarnih operacijah.

Dva ruska helikopterji Ka-32 so v Srbijo napotili že v ponedeljek, kjer sodelujeta v reševalnih akcijah ob vodni ujmi, ki je zajela to območje.

Ruski mediji poročajo, da so požari pogosta težava na gosto gozdnatem Balkanskega polotoka, kjer zaradi tega nastane vsako leto več milijard evrov škode. Brazhnikov je dejal, da imajo helikopterji Ka-32 dobre rezultate pri sodelovanju v različnih operacijah v Črni gori ter Bosni in Hercegovini in dodal, da je agencija prejela tudi že poizvedbe iz Hrvaške.

Gašenje požarov v stavbah s helikopterjem Ka-32

Večnamenski helikopterji Ka-32 lahko transportirajo več kot 40 vrst protipožarne opreme, vključno z rezervoarji za vodo in vodnimi topovi, ki so še posebej primerni za gašenje požarov v stolpnicah, o čemer smo pisali v spodnjem članku.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos, Airliners

VIDEO: Helikopter Ka-32A11BC v akciji

Sorodne novice:

Gašenje požarov v stavbah s helikopterjem Ka-32

Povezani članki