“Ruski vojaki barvajo tehniko in snemajo oznake ob vstopu v Ukrajino”

by Urednik

AMERIŠKI VELEPOSLANIK V MOSKVI OBTOŽIL RUSKO VOJSKO SODELOVANJA V KONFLIKTU V VZHODNI UKRAJINI

Ameriški veleposlanik v Moskvi John Tefft ni mogel zagotoviti konkretnih dokazov za obtožbe ZDA, da so ruske enote prisotne v Ukrajini, poroča ruska agencija TASS. Glede na to, da večino mejnega dela nadzirajo predstavniki narodne republike Lugansk in Donjeck, Tefft meni, da lahko Rusija nemoteno in brez nadzora premika bojno tehniko in vojake prek meje z Ukrajino.

Ameriški veleposlanik v Rusiji Tefft je izjavil, da to nedvoumno potrjujejo satelitske slike ameriškega zunanjega ministrstva (State Department), na katerih je vidna ruska vojaška tehnika. V nadaljevanju pa trdi, da je pridobivanje podatkov oteženo, saj si Rusija prizadeva prikriti svoj prisotnost na vzhodu Ukrajine.

Vloga Rusije v ukrajinskem konfliktu je pomembna, izjave o premikanju ruske vojaške opreme v vzhodno Ukrajino pa potrjuje tudi dejstvo, da Rusija nadzoruje velik del meje z Ukrajino, je dejal ameriški veleposlanik v Moskvi John Tefft.

“Rusija in pro-ruski separatisti nadzorujejo velik del ukrajinske mednarodne meje, kar je neuspeh suverenosti in ozemeljski celovitosti te države. Torej, Rusija lahko besprepjatstvenno premika vojaško opremo in vojake čez mejo v Ukrajino po lastni presoji in brez pregleda, kar smo velikokrat opazili od lanskega poletja,” je dejal veleposlanik na spletni strani ameriškega veleposlaništva na Facebooku v četrtek 7. maja 2015.

“Ruski vojaki neposredno pred prehodom meje pogosto odstranijo oznake z uniform, pustijo potne liste v Rusiji in prebarvajo vojaško tehniko,” še pravi ameriški veleposlanik. ZDA so že večkrat obtožile Rusijo, da na vzhod Ukrajine premika svojo tehniko in ustanavlja enote, vendar konkretnih dokazov do sedaj ni bilo. Ruske oblasti so seveda že nekajkrat zavrnile podobne obtožbe.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki