Rusko obrambno ministrstvo predstavilo nove podatke o napadu na Ukrajino

by Urednik

RUSKO “TEDENSKO” POROČILO O USPEŠNOSTI V VOJNI V UKRAJINI

Ruski napadi v Ukrajini se nadaljujejo, bombniška in jurišna letala ruskih letalsko-vesoljskih sil so uničila 49 vojaških objektov, vključno z: 2 poveljniškima mestoma, 6 sistemov zračne obrambe, 4 skladišči streliva in goriva ter 37 območij, kjer je koncentrirana orožje in vojaška oprema, poročajo iz Rusije.

Do 9. marca 2022 je bilo po ruskem poročanju uničenih 90% ukrajinskih letališč, Kijev je izgubil bojni nadzor nad letalstvom in zračno obrambo zaradi uničenja poveljniških mest, radarjev in sistemov zračne obrambe S-300, buk M-1 in S-125. Bojno letalstvo oboroženih sil Ukrajine je bilo praktično uničeno, od 250 letal in helikopterjev, ki so bili na voljo na začetku posebne operacije, je bilo na tleh in v zraku uničenih 89 bojnih letal in 57 helikopterjev. Del bojnih letal je odletel v Romunijo in ne sodeluje v sovražnosti. V zadnjih dneh je prišlo do posameznih poskusov preletov ukrajinskih lovcev, ukrajinske letalske sile so praktično izgubile usposobljene vojaške pilote prvega in drugega razreda.

Ugotovljeno je bilo, da letala E-3A sistema AWACS-NATO dežurajo v zračnem prostoru Poljske 24 ur na dan in Kijevu prenašajo informacije o zračnih razmerah nad Ukrajino.

“Skupno je bilo med operacijo uničenih 2786 objektov vojaške infrastrukture Ukrajine (…), med njimi 953 tankov in drugih bojnih oklepnih vozil, 101 raketni sistem za več izstrelkov, 351 poljskih topov in minometov, 718 vozil, pa tudi 93 brezpilotnikov,” je poročal uradni predstavnik ruskega ministrstva za obrambo Igor Konašenkov.

Današnje informacije ukrajinskega obrambnega ministrstva o izgubah Ruske vojske: padlo je več kot 12.000 vojakov, uničenih je bilo okoli 335 tankov, okoli 1105 oklepnikov, 56 večcevnih raketometov, 123 topov, 3 vojaške ladje/čolni, 29 protiletalskih sistemov, 60 cistern za gorivo, 49 letal, 81 helikopterjev in 7 brezpilotnih letal.

Pripravil: B. Knific, foto: twitter EMPR MEDIA

 

Povezani članki