Savdska Arabija bo “zapravila” 110 milijard USD za ameriško orožje

by Urednik

TRUMP PODPISAL POMEMBEN OBRAMBNI DOGOVOR S SAUDSKIM KRALJEM

Savdska Arabija je pred dnevi, 20. maja 2017, podpisala pogodbo z ZDA za dobavo orožja in storitev v vrednosti dobrih 110 milijard dolarjev, obrambni dogovor pa je s saudskim kraljem Salmanom bin Abd al-Azizom podpisal sam predsednik ZDA Donald Trump med obiskom v Riadu.

“Ta paket obrambne opreme in storitev omogoča dolgoročno varnost Savdski Arabiji in na območju Zaliva, v izogib iranskemu vplivu ter sorodnim grožnjam,” so zapisali v  Beli hiši v uradnem sporočilu za javnost .

Ob tem so dodali, da saudski nakup (ameriškega) orožja izboljšuje sposobnost kraljestva, da zagotovi lastno varnost in še naprej prispeva k operacije v boju proti terorizmu v regiji, tako pa zmanjšuje breme ameriškim vojaškim silam.

Vseh podrobnosti podpisane pogodbe niso razkrili, objavili pa so, da bo Savdska Arabija naročila za več kot 28 milijard dolarjev vredne Lockheed Martinove integrirane sisteme zračne in raketne obrambe, bojne ladje, taktična letala in helikopterje. Ob tem naj bi tudi ameriško obrambno podjetje Raytheon sklenilo partnerstvo s saudsko vojaško industrijo in odpiranje novih obratov v tej državi.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki