Savdski lovci uničili vse jemenske balistične raketne sisteme scud-B

by Urednik

SAVDSKA ARABIJA OB POSREDOVANJU V JEMNU IZGUBILA LETALO F-15

Zračni napadi Saudskih kraljevih letalskih sil na položaje pripadnikov plemena Huti in vojake zveste nekdanjemu predsedniku Aliju Abdulahu Salehu v Jemnu se nadaljujejo. Savdska vojske je že sporočila, da so v Jemnu v zračnih napadih v operaciji Odločilna nevihta (Decisive Storm) uničili vse (mobilne) sovjetske balistične raketne sisteme R-17 (NATO: SS-1C scud-B), ki lahko nosijo jedrsko, kemično, konvencionalno ali fragmentacijsko orožje. Prav tako so v zračnih posredovanjih uničili vsa bojna letala v posesti šiitskega plemena Huti in jih pregnali iz nedavno zasedenih letalskih baz al-Daylami in Hodedia.

V mednarodnem vojaškem posredovanju pod vodstvom Savdske Arabije še naprej prevladujejo bombardiranja jemenske prestolnice Sanaa, usmerjena pa so predvsem na  območje okoli predsedniške palače, ki je trenutno pod nadzorom Hutov. Vendar pa naj bi Huti v Jemnu še naprej napredovali, kljub mednarodnemu vojaškemu posredovanju, zato obstaja velika verjetnst, da bo v naslednjih dneh prišlo do posredovanja tujih kopenskih sil.

Savdski Arabiji so se v vojaškem posredovanju v Jemnu, ob podpori ZDA, pridružili tudi Združeni arabski emirati (ZAE), Katar, Bahrajn, Kuvajt, Jordanija, Maroko,… kot tudi Izrael (27. marec 2015), ki s svojimi letali napada cilje upornikov.

Ameriška mornarica rešila saudska pilota

Na dan pa so prišle tudi informacije, da so Savdske letalske sile že prvi dan posredovanja, 26. marca 2015, izgubile vojaško letalo F-15, vzrok za strmoglavljenje pa je bila tehnična okvara. Pilota sta se pred zrušitvijo lovca F-15 v morje v Adenskem zalivu katapultirala, rešil pa jih je helikopter Ameriške mornarice, ki je vzletel iz amfibijske ladje USS New York (LPD-21), kjer ju je tudi oskrbela zdravstveno osebje. Reševanje so koordinirali na ameriškem raketnem rušilcu USS Sterett (DDG-104). Savdske kraljeve letalske sile imajo v svoji floti še vsaj 67 lovcev F-15 strike eagle.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

SORODNE NOVICE:

Vojaška letala Savdske Arabije napadla upornike v Jemnu

Državljanska vojna v Jemnu je v noči na 26. marec 2015 dosegla vrhunec, potem ko so vojaška letala Savdske Arabije bombardirala položaje pripadnikov šiitskega plemena Huti, ki so pred tednom z letali napadli prestolnico Sanaa.

ZDA v bližino Jemna poslale 2 vojaški ladji za morebitno evakuacijo

Ameriška mornarica je v Rdeče morje poslala dve amfibijsko-desantni ladji za morebitno evakuacijo osebja ameriškega veleposlaništva iz Jemenske prestolnice Sanaa.

Povezani članki