Shenyang nadaljuje s proizvodnjo palubnih lovcev J-15

by Urednik

POSNETKI RAZKRILI NADALJEVANJE PROIZVODNJE LOVCA J-15

Posnetki, ki jih v zadnjih dneh februarja objavil Shenyang Aircraft Company (SAC), prikazujejo palubno bojno letalo J-15 v zelenem temeljnem premazu, kar kaže na to, da je podjetje začelo proizvodnjo tega letala. Besedilo na sliki med drugim navaja, da gre za „popolno nadaljevanje proizvodnje“.

Slike, ki so jih pred dnevi objavili v sporočilu letalske družbe Shenyang Aircraft Company (SAC), podružnice Kitajske korporacije letalske industrije (AVIC), kažejo, da  proizvajalec nadaljuje s proizvodnjo večnamenskega lovskega letala J-15, ki ga prenašajo letala.

Slike, katerih objava je približno tri mesece po tem, ko je Vojna mornarica Narodne osvobodilne vojske (PLAN) naročila svojo drugo letalonosilko Shandong, kažejo vsaj en J-15, pobarvan v zelenem temeljnem premazu – kar kaže na to, da je letalo del nove serije, in tehnike, ki delajo na ploščadi v tovarni.

Čeprav napoved SAC ne omenja posebej, da gre za  J-15, ki lahko prepoznamo letalo po obliki in značilnih kanardih – predkrilcih.  Nejasno pa je, kdaj so bile posnete slike in ali se bodo novi J-15 kakorkoli razlikovali od tistih, ki jih trenutno uporablja letalstvo Kitajske vojne mornarice na prvi letalonosilki Liaoning. Ker delavci nosijo kirurške maske, bi lahko sklepali, da gre verjetno za zaščito pred koronavirusom Covid-19, kar kaže, da so bile slike posnete nedavno.

Od leta 2012 je J-15, ki je izpeljanka Suhojevega  Su-33, edino palubno letalo Kitajske osvobodilne armade. Doslej so Kitajskim oboroženim silam dobavili skupaj vsega 24 teh palubnih lovcev  v dveh serijah, preden je bila proizvodnja sredi leta 2017 očitno ustavljena.

Do zdaj sta bila izgubljena najmanj dva J-15, poškodovani pa še dva, kar pomeni, da je za dve kitajski letalonosilki in za usposabljanje trenutno na voljo manj kot 20 letal J-15. Dodatna letala bodo najverjetneje namenjena popolnitvi drugega polka, ki bo dodeljen letalonosilki Shandongu.

Pripravil: B. Knific, foto: SAC

 

Povezani članki